Print Options:

Μηλόπιτα με κρέμα και πετιμέζι

Μηλόπιτα με κρέμα και πετιμέζι
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 min Cook Time: 40 min Rest Time: 30 min Total Time: 1 hr 25 mins
Servings 6
Ingredients
  • Για την κρέμα
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 250 ml γάλα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα ή ξύσμα από ½ λεμόνι, ή ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το κέικ
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • Για την επιφάνεια
  • 1 μήλο, πλυμμένο και κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 100 ml πετιμέζι
Εκτέλεση/Instructions
  1. Για την επιφάνεια: Σε ένα μπολ βάζω τις φέτες μήλου και ραντίζω με το πετιμέζι

  2. Τα αφήνω να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα στοιχεία της μηλόπιτας

  3. Για την κρέμα: Βάζω το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε ένα κατσαρολάκι, χτυπάω με το σύρμα και βάζω σε μέτρια φωτιά

  4. Ανακατεύω συνεχώς για 6-7 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα

  5. Αποσύρω από τη φωτιά και αρωματίζω με κανέλα, ξύσμα λεμονιού ή βανίλια

  6. Την αφήνω να κρυώσει και τη μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής

  7. Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα

  8. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα

  9. Προσθέτω το γάλα και μόλις ενωθεί στα υλικά προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πασπαλιστά

  10. Ανακατεύω με μια μαρίζ και προσθέτω τα μήλα

  11. Βουτυρώνω καλά ένα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ

  12. (ή παραλληλόγραμμο 18x24 εκ

  13. ) Αδειάζω το μείγμα του κέικ στο ταψάκι και το απλώνω να καλύψει όλη τη φόρμα

  14. Πάνω από το μείγμα βάζω την κρέμα διακοσμώντας όλη την επιφάνεια με «κορδόνια» κρέμας

  15. Στολίζω με τα φετάκια μήλου και ραντίζω με λίγο από το πετιμέζι

  16. Ψήνω τη μηλόπιτα με κρέμα και πετιμέζι για 35-40 λεπτά