Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μελομακάρονα με θυμαρίσιο μέλι και φυστίκια

Μελομακάρονα με θυμαρίσιο μέλι και φυστίκια
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 20 λεπ Rest Time: 10 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 50
Υλικά
  • 250 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο PDO Olympia, Melira
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 120 ml χυμό πορτοκάλι
  • 120 ml μπράντι ή κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα μαγειρική
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλο, σκόνη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. pistachios GAIA, φιστικόψιχα ωμή - τριμμένη σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 650 ml νερό
  • 300 γρ. βιολογικό θυμαρίσιο μέλι, Melira
  • Τη φλοίδα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Για το πασπάλισμα
  • 250 γρ. βιολογικό θυμαρίσιο μέλι, Melira
  • φυστίκια ελληνικά – κελυφωτά, ψημένα με αλάτι Melira, καθαρισμένα, χοντροτριμμένα
Εκτέλεση
    Για τα μελομακάρονα
  1. Βάζω σε μια λεκανίτσα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Σε ένα μικρό μπολ βάζω το χυμό πορτοκαλιού και διαλύω εκεί τη σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει). Αδειάζω το διάλυμα στη λεκανίτσα και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη.

  2. Προσθέτω το μπράντι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα τριμμένα φυστίκια και ανακατεύω καλά. Ρίχνω το σιμιγδάλι και ξεκινάω να ρίχνω το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, λαδωμένη ζύμη. Δεν ζυμώνω πολύ γιατί η ζύμη θα σφίξει.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Κόβω μικρές δόσεις ζύμης βάρους 28-30 γρ. και πλάθω στο κλασικό σχήμα. Αραδιάζω τα μελομακάρονα σε λαμαρίνες του φούρνου και ψήνω για 20 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.

  4. Για το σιρόπι
  5. Βάζω τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλοίδα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω τη φλοίδα και την κανέλα και ρίχνω το μέλι. Ανακατεύω να διαλυθεί.

  6. Για το σιρόπιασμα
  7. Βάζω σε μονή στρώση τα κρύα μελομακάρονα μέσα σε λαμαρίνα και αδειάζω εκεί το ζεστό σιρόπι. Σκεπάζω με μια δεύτερη λαμαρίνα και τα αφήνω για 5 λεπτά. Γυρίζω τα μελομακάρονα και από την άλλη μεριά και τα αφήνω για άλλα 2 λεπτά.

  8. Μελομακάρονα με θυμαρίσιο μέλι και φυστίκια

    Τα μεταφέρω σε στρώσεις σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνω με μέλι και πασπαλίζω κάθε στρώση με φυστίκια Αιγίνης.

Keywords: Μελομακάρονα,με,θυμαρίσιο,μέλι,και,φυστίκια

Σας ευχαριστώ!