Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μελιτζάνες φουρνιστές με μοτσαρέλα και «ψητή» σάλτσα

Μελιτζάνες φουρνιστές με μοτσαρέλα και «ψητή» σάλτσα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 30 λεπ Total Time: 2 ώρες 10 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
    Για τη σάλτσα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδα, σπασμένα ακαθάριστα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 10-12 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις μελιτζάνες
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες πάχους 1½ εκ.
  • 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
  • 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη σάλτσα
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Σε ένα βαθύ ταψάκι βάζω όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύω. Βάζω το ταψί στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της σάλτσας και να «καεί» λίγο στην περιφέρεια.

  2. Για τις μελιτζάνες
  3. Αλατίζω γενναιόδωρα τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε τρυπητό για 30 λεπτά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σκουπίζω τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και τις απλώνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί (μπορεί να χρειαστούν 2 λαμαρίνες). Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη. Ψήνω τις μελιτζάνες για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

  4. Σε ένα ταψάκι 20x30 εκ. απλώνω περίπου ½ φλιτζάνι ψητή σάλτσας και πασπαλίζω με το 1/3 της ποσότητας της μυζήθρας. Στρώνω μια σειρά μελιτζάνες, καλύπτω με ½ φλιτζάνι σάλτσα και πασπαλίζω με λίγη μυζήθρα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 45 λεπτά.

  5. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, απλώνω τις φέτες φρέσκιας μοτσαρέλα και επαναφέρω στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Αποσύρω από το φούρνο και το αφήνω 30 λεπτά να σταθεί. Πασπαλίζω με φρέσκο βασιλικό, κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Note

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην παραδοσιακή κορεατική ιατρική χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοολισμού. Η μελιτζάνα τον τελευταία χρόνια μελετάται για την πιθανή αντικαρκινική της δράση. Πρόσφατες μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο χυμός της καταστέλλει τη βλάβη των κυττάρων σε ζώα (χρωμοσωμικές ανωμαλίες) που έχουν προδιάθεση για καρκίνο. Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι αναχαιτίζουν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων. Από την άλλη, η μοτσαρέλα εφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Α και D, βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και με ασβέστιο. Ο συνδυασμός των βιταμινών αυτών, εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού. Μία υπέροχη συνταγή, πολύ πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες και επομένως σε μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)!

Keywords: μελιτζάνες φουρνιστές,μοτσαρέλα,ψητή σάλτσα

Σας ευχαριστώ!