Print Options:

Μελαχρινή νηστίσιμη

Όταν φτιάχνω γλυκίσματα σιροπιαστά που έχουν υφή κέικ τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζω με χλιαρό σιρόπι. Ετσι, απορροφούν καλύτερα το σιρόπι και δεν λασπώνουν.
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 15 mins Cook Time: 1 hr Total Time: 1 hr 15 mins
Servings 12
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας σκόνη κακάο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 200 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C (κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας).

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.

  3. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.

  4. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 - 30 εκ., αδειάζω εκεί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

  5. Σιρόπι
  6. Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 - 9 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό.

  7. Όταν φτιάχνω γλυκίσματα σιροπιαστά που έχουν υφή κέικ τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζω με χλιαρό σιρόπι. Ετσι, απορροφούν καλύτερα το σιρόπι και δεν λασπώνουν.

    Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Keywords: μελαχρινη, νηστισιμο, καρυδια, κακαο
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/melaxrini-nistisimi/

Σας ευχαριστώ!