Χωρίζω το μαρούλι στα φύλλα του, τα πλένω και τα σκουπίζω πολύ καλά. Τα κόβω με τα χέρια μου σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το μαρούλι και τις πατάτες, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και λίγο τριμμένο κόλιανδρο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
Σβήνω με το ζωμό και, όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 10 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ. Αν βγει λίγο πηχτή (κάτι μάλλον δύσκολο γιατί ο ζωμός είναι αρκετός), την αραιώνω με λίγο ζωμό. Τη μοιράζω σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το κατίκι (ή το Τσαλαφούτι), το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τον άνηθο. Βάζω 1 - 2 κουταλιές από αυτό το μείγμα σε κάθε σούπα, περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρω αμέσως.
Σας ευχαριστώ!