Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

μανιταροπιτα με απακι

μανιταροπιτα με απακι
\n

\n

Το ιδιαίτερο αυτής της πίτας είναι τα ψημμένα φύλλα που προσθέτουμε στη γέμιση. Είναι μικρό μυστικό των γιαγιάδων μας που το έκαναν για να «μαζεύουν» τα υγρά της γέμισης και να μη μουλιάζουν τα φύλλα.

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 16 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Το ιδιαίτερο αυτής της πίτας είναι τα ψημμένα φύλλα που προσθέτουμε στη γέμιση. Είναι μικρό μυστικό των γιαγιάδων μας που το έκαναν για να «μαζεύουν» τα υγρά της γέμισης και να μη μουλιάζουν τα φύλλα.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρυωμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • κιλό μανιτάρια διάφορα (πορτομπέλο, ασπρομανίταρα, βασιλομανίταρα), κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πέλτε ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 300 γρ. απάκι Κασσάκης, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 200 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνω τα 2 χωριάτικα φύλλα σε μια λαμαρίνα και τα ψήνω για 20 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω στην άκρη.
  2. blankΣε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τα 50 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζω την πάπρικα και 1 λεπτό μετά, ρίχνω τα μανιτάρια και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω το φρέσκο θυμάρι. Τέλος, προσθέτω τον πελτέ, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το απάκι και αφήνω τη γέμιση στην άκρη.
  3. blankΑλείφω με βούτυρο ένα βαθύ ταψί και στρώνω 2 χωριάτικα φύλλα καλά βουτυρωμένα. Αδειάζω τη γέμιση με τα μανιτάρια, σκορπίζω το απάκι και πασπαλίζω με το σκληρό τυρί Δανίας. Θρυμματίζω τα ψημμένα φύλλα επάνω στη γέμιση και σκεπάζω με ακόμα 1 βουτυρωμένο φύλλο. Χαράζω την πίτα ακτινωτά και ψήνω στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.
Keywords: μανιταροπιτα απακι

Σας ευχαριστώ!