Print Options:

Μαγειρίτσα με μανιτάρια και καυκαλήθρες

Mageiritsa vegan

Για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας το βράδυ της Ανάστασης, σας προτείνω μια «εναλλακτική» μαγειρίτσα με μανιτάρια και καυκαλήθρες.

Ratings 4.5 from 2 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 10 10 mins Cook Time: 20 20 mins Total Time: 30 mins
Servings 4
Υλικά
  • 700 γρ. διάφορα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο, βασιλομανίταρα κ.λπ.), σκουπισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 5-6 φύλλα μαρουλιού, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμός από 1½ λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και σοτάρω για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να γυαλίσει.

  2. Ρίχνω τα μανιτάρια, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτούν μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά τους.

  3. Προσθέτω τα μαρούλια και τις καυκαλήθρες και ανακατεύω μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το ζωμό λαχανικών. Αφήνω το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά.

  4. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάω το ταχίνι με το χυμό λεμονιού.
    Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω μια δόση από τη σούπα (μόνο το ζουμί) και το ρίχνω αργά αργά στο ταχίνι που συνεχίζω να χτυπάω με το σύρμα. Ρίχνω το μείγμα κατευθείαν στην κατσαρόλα και ανακινώ καλά. Επαναφέρω στη φωτιά και αφήνω τη σούπα να βράσει για 1-2 λεπτά.

  5. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον άνηθο και ανακατεύω. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Keywords: μαγειρίτσα με μανιτάρια,καυκαλήθρες

Σας ευχαριστώ!