Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λαχανοντολμάδες «της τεμπέλας»

Λαχανοντολμάδες «της τεμπέλας»
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 45 λεπτά.
Servings 4
Best Season Χειμώνας
Υλικά
    Για τον λαχανοντολμά
  • 5 - 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα ή λάπα
  • 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 μικρό άσπρο λάχανο, βρασμένο σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει (κρατάτε κατά μέρος το νερό του βρασίματος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τον λαχανοντολμά
  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο, για 6 - 8 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να καβουρδιστεί, να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σχετικά σπυρωτός. Προσθέτω το ρύζι και μαγειρεύω για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη ρίχνω 2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασα το λάχανο και μαγειρεύω για 5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον άνηθο και ανακατεύω καλά.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ.

  3. Χωρίζω το βρασμένο λάχανο στα φύλλα του και στρώνω τα μισά στο λαδωμένο ταψάκι. Από πάνω απλώνω το μείγμα του κιμά και το σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Προσθέτω 3 φλιτζάνια από το νερό στο οποίο έβρασα το λάχανο και σκεπάζω το ταψί με ένα καπάκι κατσαρόλας, μικρότερο από το ταψί, ώστε να χωράει μέσα στο ταψί και με το βάρος του να σταθεροποιήσει το φαγητό.

  4. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα.

  5. Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  6. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.

  7. Βγάζω τον “λαχανοντολμά” από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει ελαφρά. Τον κόβω σε κομμάτια και τα μοιράζω σε πιάτα. Συνοδεύω κάθε μερίδα με 1 - 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρω.

Keywords: λάχανο, ντολμάδες, λαχανοντολμάδες, εύκολοι, γρήγοροι, τεμπέλικοι, laxanontolmades, laxano, ntolmades, ntolmas, eukolo,τεμπέλικοι λαχανοντολμάδες

Σας ευχαριστώ!