Print Options:

λαβράκι με βουτυράτες ρίζες και εσπεριδοειδή

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 20 min Cook Time: 35 min Rest Time: 1 min Total Time: 56 mins
Servings 4
Best Season Suitable throughout the year
Description
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Εξαίσια συνταγή για ψαράκι από την Ντίνα Νικολάου! Το λαβράκι ανήκει στα λιπαρά ψάρια με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά , τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στο σύνολο της υγείας του ανθρώπου και στα καρδιαγγειακά. Ακόμα, παρέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D καθώς και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12). Από την άλλη, το βούτυρο βοηθάει στην απορρόφηση των βασικών μετάλλων από τον οργανισμό. Περιέχει ασβέστιο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου ενώ παράλληλα είναι σημαντική τροφή και για τις εγκύους καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών των εμβρύων. Τέλος, τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C και φλαβονοειδή.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 2 λαβράκια περίπου 600-700 γρ. το καθένα, καθαρισμένα ολόκληρα
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 2 παντζάρια
  • 3 καρότα
  • 300 γρ. κολοκύθα
  • 1 φινόκιο
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες ακαθάριστες
  • 2 ακέρωτα λεμόνια, κομμένα σε φέτες
  • Χυμό και ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΚαθαρίζω και πλένω καλά τα παντζάρια, τα καρότα, την κολοκύθα, το φινόκιο και τις γλυκοπατάτες και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη.
  2. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αραδιάζω τα λαχανικά σε ένα ταψάκι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω απαλά. Αλατοπιπερώνω τα ψάρια και γεμίζω τις κοιλιές τους με λίγα κλαδάκια θυμάρι.
  3. blankΒάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ραντίζω τα ψάρια και τα λαχανικά με το μείγμα. Σκορπίζω τα υπόλοιπα κλαδάκια θυμάρι και το σκόρδο και βάζω τις φέτες λεμονιού επάνω στα ψάρια. Κλείνω καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και σκορπίζω τις ελιές. Επαναφέρω στο φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.
Διατροφικά Στοιχεία

Serving Size 1

Servings 4


Amount Per Serving
Calories 200
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 1g2%
Saturated Fat 1g5%
Trans Fat 1g
Cholesterol 1mg1%
Sodium 1mg1%
Potassium 1mg1%
Total Carbohydrate 1g1%
Dietary Fiber 1g4%
Sugars 1g
Protein 1g2%

Vitamin A 1%
Vitamin C 1%
Calcium 1%
Iron 1%
Vitamin D 1%
Vitamin E 1%
Vitamin K 1%
Thiamin 1%
Riboflavin 1%
Niacin 1%
Vitamin B6 1%
Folate 1%
Vitamin B12 1%
Biotin 1%
Pantothenic Acid 1%
Phosphorus 1%
Iodine 1%
Magnesium %
Zinc %
Selenium 1%
Copper 1%
Manganese 1%
Chromium 1%
Molybdenum 1%
Chloride 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: λαβράκι βουτυράτες ρίζες εσπεριδοειδή

Σας ευχαριστώ!