Print Options:

Λαγάνα πολύσπορη

Λαγάνα πολύσπορη
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 15 mins Cook Time: 25 25 mins Rest Time: 2 2 hrs Total Time: 2 hrs 40 mins
Servings 1
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι πολύσπορο, Μύλοι Δάκου
  • 380 ml νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά (1 φακελάκι)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Επιπλέον υλικά
  • Αλεύρι πολύσπορο για το πασπάλισμα
  • Αλάτι θαλασσινό
  • λιναρόσπορος
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  2. Βάζω το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτω το αλάτι. Ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς. Ξεκινάω να ζυμώνω τα υλικά μέχρι να ενωθούν (θα κολλάει αρκετά το μείγμα). Αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνω το ελαιόλαδο και δουλεύω μέχρι να απορροφηθεί. Πασπαλίζω ένα καθαρό μπολ με λίγο από το έξτρα αλεύρι και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Πασπαλίζω τη ζύμη με λίγο αλεύρι, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.

  3. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Πασπαλίζω και τη ζύμη με λίγο αλεύρι (η ζύμη είναι αρκετά μαλακή) και «διπλώνω» μερικές φορές τη ζύμη. Σκεπάζω και πάλι με πετσέτα και ξεκουράζω για 20 λεπτά.

  4. Βάζω ζύμη στον πάγκο, αλευρώνω ελαφρά τον πλάστη και ανοίγω σε χοντρό οβάλ φύλλο (το γνωστό σχήμα της λαγάνας). Μεταφέρω τη λαγάνα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
    Σκεπάζω τη λαμαρίνα με πετσέτα και αφήνω τη λαγάνα να φουσκώσουν για 1 ώρα.

  5. Λαγάνα πολύσπορη

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις ή στους 180°C αερόθερμο. Αφαιρώ την πετσέτα από τη λαμαρίνα, αλείφω με λίγο νερό και κάνω διάσπαρτες τρύπες σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας, με τα δάχτυλά μου. Ψήνω στο φούρνο για 25 λεπτά.

Keywords: λαγάνα, πολύσπορο αλεύρι, Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακό,

Σας ευχαριστώ!