Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λαδόψωμο

Λαδόψωμο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 55 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 830 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο (μπορούμε να βάλουμε και αλεύρι «χωριάτικο», για ψωμί ή για ζύμωμα, όπως αναγράφεται συνήθως στη συσκευασία του και έχει κιτρινωπό χρώμα)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι (ή ρίγανη ή θρούμπι), τριμμένο
Εκτέλεση
  1. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη μαγιά με το χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει.

  2. Σε μια λεκάνη ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω στη μέση το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μυρωδικό που θα χρησιμοποιήσω και το μείγμα της μαγιάς.

  3. Ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσουν ζύμη. Τη ζυμώνω για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύπλαστη και λεία, με σχετικά λιπαρή υφή, αφού περιέχει αρκετό λαδάκι. Εναλλακτικά, μπορώ να χτυπήσω τα υλικά για 4 - 5 λεπτά στον κάδο του μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική και να τυλιχθεί σχεδόν ολόκληρη γύρω από το γάντζο. Την κόβω στη μέση και πλάθω το κάθε κομμάτι σε καρβελάκι.

  4. Τα βάζω στο ταψί, τα σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνω για 45 λεπτά σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Χαράζω με 2 - 3 ρηχές παράλληλες τομές τα καρβελάκια και τα ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Keywords: λαδόψωμο

Σας ευχαριστώ!