Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κυδώνια γεμιστά με μπισκότα, ξερά φρούτα και καρπούς

Κυδώνια γεμιστά με μπισκότα, ξερά φρούτα και καρπούς
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 4 κυδώνια, καθαρισμένα ολόκληρα
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 γαρύφαλλα
  • 80 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης), κοπανισμένα
  • 80 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (κράνμπερις, μαύρες σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα)
  • 80 γρ. μπισκότα κανέλας, σπασμένα σε μικρά κομμάτια (όχι τριμμένα)
  • 80 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζω εξωτερικά τα κυδώνια και τα τοποθετώ σε μια κατσαρόλα σε μονή στρώση. Προσθέτω το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και το χυμό λεμονιού. Γεμίζω την κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και βράζω για 15 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Βγάζω τα κυδώνια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε ένα πιάτο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  2. Σε ένα μπολ ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, τα μπισκότα, τη σοκολάτα και το μέλι.

  3. Με ένα μαχαίρι κόβω ένα καπάκι από το πάνω μέρος των κυδωνιών, εκεί που βρίσκεται το κοτσάνι. Κρατάω κατά μέρος τα καπάκια και με ένα κουταλάκι αφαιρώ ένα μέρος από το εσωτερικό τους, αφήνοντας μόνο 1/2 εκατοστό περιμετρικά. Πετάω τα κουκούτσια και παίρνω όση σάρκα έχω βγάλει, την κομματιάζω και την ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά του μπολ.

  4. Στερεώνω τα κυδώνια όρθια σε ένα μικρό ταψάκι που να τα χωράει ίσα-ίσα. Τα γεμίζω μέχρι επάνω με το μείγμα της γέμισης και τα σκεπάζω με τα καπάκια τους. Ψιλοκόβω το βούτυρο και το σκορπίζω πάνω στα καπάκια.

  5. Ψήνω τα κυδώνια για 30 λεπτά. Τα σερβίρω ζεστά και τα συνοδεύω με παγωτό, κατά προτίμηση βανίλια.

Keywords: κυδωνια γεμιστα μπισκοτα

Σας ευχαριστώ!