Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

κριτσίνια με σπανάκι, κύμινο και μαύρο σουσάμι

κριτσίνια
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 12 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 33 λεπτά.
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες. Πεντανόστιμο, χορταστικό, φτιαγμένο από τα χέρια σας και φυσικά υγιεινό. Το σπανάκι πέρα από πλούσια γεύση μας παρέχει βιταμίνη Κ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο καθώς και μη-αιμικό σίδηρο. Μάλιστα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο επιδρά θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει των κίνδυνο καταγμάτων. Παράλληλα, διαθέτει αντικαρκινική δράση, αλλά προστατεύει και την υγεία της καρδιάς. Το κύμινο, ένα μπαχαρικό με άρωμα και γεύση Ανατολής έχει αποδειχθεί ότι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, όπως και για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Τέλος το μαύρο σουσάμι μπορεί μεν να είναι τόσο μικρό σε μέγεθος, είναι όμως πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Συνιστά έναν ελαιούχο σπόρο που περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα έλαια του σε συνδυασμό με τη δράση του μαγνησίου συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος ενισχύουν την υγεία των οστών.
Υλικά
    260 γρ. σπανάκι σε φύλλα, Μπάρμπα Στάθης
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο + 3 κουταλιές επιπλέον για τα χέρια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 30 γρ. μαυροσούσαμο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
Οδηγίες
    Βάζω σε ένα ψηλό δοχείο το νερό και το <a href=|https://www.barbastathis.com/el/apla_laxanika/spanaki_se_filla.html| target=|_blank| rel=|noopener|>σπανάκι
  1. blank και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και να λιώσει εντελώς το σπανάκι και να γίνει σαν κρέμα. Σταματάω το ραβδομπλέντερ και ρίχνω πασπαλιστά την μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. blankΒάζω στην κουζινομηχανή το εξάρτημα γάντζο και ρίχνω στον κάδο τον πολτό του σπανακιού, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τη μισή ποσότητα αλεύρι. Ξεκινάω την ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα και δουλεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω το αλάτι, το μαυροσούσαμο και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι (εξαρτάται από την υγρασία αν θα το πάρει όλο). Αφήνω το μείγμα να δουλευτεί για 10-12 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και αρκετά κολλώδης ζύμη.
  3. blankΛαδώνω ελαφρά τα χέρια μου, αφαιρώ τη ζύμη από τον κάδο και την μεταφέρω σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο και την «διπλώνω» μερικές φορές.
  4. blankΛαδώνω ραντιστά ένα κομμάτι μεμβράνη και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Κλείνω τη μεμβράνη χαλαρά και σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  5. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Απλώνω το σιμιγδάλι σε ένα πλατύ σκεύος.
  6. blankΑφαιρώ τη μεμβράνη από τη ζύμη και με μια σπάτουλα κόβω μικρές ποσότητες ζύμης τις οποίες πλάθω με τα χέρια μου σε μακριά κορδόνια όσο πιο ισόπαχα μπορώ. (Δεν τα κυλάω στον πάγκο γιατί είναι πολύ μαλακή η ζύμη και θα κολλάω).
  7. blankΨήνω τα κριτσίνια για 11-12 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους. Τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν και τα διατηρώ σε μεταλλικό κουτί μακριά από την υγρασία μέχρι και 1 εβδομάδα.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: κριτσίνια σπανάκι

Σας ευχαριστώ!