Βάζω στον κάδο του μίξερ το σπορέλαιο, το κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σόδα. Χτυπάω με το σύρμα για 2-3 λεπτά και προσθέτω το βούτυρο, το σουσάμι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά για 2-3 λεπτά ακόμη. Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ και βάζω τον γάντζο.
Ρίχνω στον κάδο τον πελτέ και μόλις ενωθεί στα υπόλοιπα υλικά αρχίζω να ρίχνω το αλεύρι. Αφού έχω ρίξει περίπου το μισό, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και τη γραβιέρα και συνεχίζω να ρίχνω το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή, μαλακή ζύμη. Σταματάω το μίξερ και αφήνω τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνω 2 λαμαρίνες του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθω λεπτά κριτσίνια, 10-12 γρ. το καθένα και τα μεταφέρω στη λαμαρίνα. Ψήνω τα κριτσίνια για 12 λεπτά. Τα αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα.
Σας ευχαριστώ!