Print Options:

Κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι

Κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 mins Cook Time: 25 mins Total Time: 40 mins
Servings 4
Υλικά
  • 500 γρ. κριθαράκι ολικής, ΗΛΙΟΣ
  • 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια διάφορα (λευκά, brown, πορτομπέλο) κομμένα στα 4 ή σε φέτες
  • 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml γλυκό κρασί
  • 1.200 ml ζωμό μανιταριών ή λαχανικών, καυτό
  • 100 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • Λίγο σκληρό τυρί
  • Φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζω σε ένα μπολ, το κρασί και ρίχνω τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουλιάσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσω.

  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια (εκτός από τα πορτσίνι) και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά.

  3. Σε ένα δεύτερο βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας. Προσθέτω το κριθαράκι και το βούτυρο και το καβουρδίζω ανακατεύοντας για 2 λεπτά.

  4. Προσθέτω τον μισό ζωμό λαχανικών και αφήνω το κριθαράκι να τον απορροφήσει πριν ρίξουμε την επόμενη δόση. Ρίχνω το κρασί μαζί με τα αποξηραμένα μανιτάρια και αφήνω το κριθαράκι να απορροφήσει το κρασί. Μόλις δω ότι στεγνώνει, συνεχίζω να προσθέτω καυτό ζωμό, συνεχίζοντας το μαγείρεμα.

  5. Κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι

    Ρίχνω τα σοταρισμένα μανιτάρια και το σπανάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Δοκιμάζω αν το κριθαράκι είναι έτοιμο (αλ ντέντε) και αλατοπιπερώνω αν χρειάζεται. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το σκληρό τυρί και ανακατεύω καλά.
    Σερβίρω αμέσως με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σας ευχαριστώ!