Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριθαρότο με γαρίδες

Κριθαρότο με γαρίδες
<!-- [lt_recipe name="ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ" servings="4" prep_time="15M" cook_time="30M" summary="Μοντέρνο όσο το ριζότο, παραδοσιακό όσο μια “σκέτη από γιουβέτσι”. Αυτή η συνταγή, απλή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή, αποτελεί το τέλειο πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα με ψάρια ή θαλασσινά." print="yes" ingredients="700 – 1.000 ml ζωμός λαχανικών;10 – 12 γαρίδες μεγάλου μεγέθους, φρέσκιες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια;6 – 8 κλωστίτσες σαφράν;4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;400 γρ. κριθαράκι μέτριο;1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο;1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας;1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη;1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί;1 μέτρια ώριμη ντομάτα, τριμμένη;άφθονη πάπρικα γλυκιά σε σκόνη;2 γεμάτες κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο (ή αγελαδινό);½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος;αλάτι;φρεσκοτριμμένο πιπέρι" ]Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση. Τότε ρίχνω τις γαρίδες και τις βράζω για 2 – 3 λεπτά, από τη στιγμή που ο ζωμός θα ξαναπάρει βράση. Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε μια πιατέλα.;Αφήνω το ζωμό να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται, και προσθέτω το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.;Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κριθαράκι για 1 λεπτό, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτω το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα.;Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.;Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό.;Προσθέτω την επόμενη δόση ζωμού και μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.;Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και το βούτυρο (πρόβειο ή αγελαδινό), και ανακατεύω πολύ καλά. Τέλος, ρίχνω το μαϊντανό και τις γαρίδες και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.;Το μυστικό μου: Στο πιάτο αυτό μου αρέσει πολύ να προσθέτω στο τέλος, στο σερβίρισμα, λίγη θρυμματισμένη φέτα. Επίσης, συχνά να αντικαθιστώ το βούτυρο με τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε. [/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 700 – 1.000 ml ζωμός λαχανικών
  • 10 – 12 γαρίδες μεγάλου μεγέθους, φρέσκιες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια
  • 6 – 8 κλωστίτσες σαφράν
  • 4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μέτρια ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  • άφθονη πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση. Τότε ρίχνω τις γαρίδες και τις βράζω για 2 - 3 λεπτά, από τη στιγμή που ο ζωμός θα ξαναπάρει βράση. Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε μια πιατέλα. Αφήνω το ζωμό να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται, και προσθέτω το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.

  2. Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κριθαράκι για λεπτό, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτω το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.

  3. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτω την επόμενη δόση ζωμού και μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

  4. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και το βούτυρο, και ανακατεύω πολύ καλά. Τέλος, ρίχνω το μαϊντανό και τις γαρίδες και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.

Note

Στο πιάτο αυτό μου αρέσει πολύ να προσθέτω στο τέλος, στο σερβίρισμα, λίγη θρυμματισμένη φέτα. Επίσης, συχνά να αντικαθιστώ το βούτυρο με τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε.

Σε περιόδους νηστείας αφαιρέστε εντελώς το βούτυρο από τα υλικά.

Keywords: κριθαρότο με γαρίδες

Σας ευχαριστώ!