Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριθαρότο μαύρο με σουπιά και ντομάτα

Κριθαρότο μαύρο με σουπιά και ντομάτα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 25 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για το κριθαρότο
  • 400 γρ. κριθαράκι χωρίς γλουτένη, ΗΛΙΟΣ
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη, και κομμένη σε μικρά καρέ
  • το λευκό μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φακελάκι μελάνι σουπιάς (το βρίσκουμε σε όλα τα παντοπωλεία και ντελί, σε φακελάκια)
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • Για το ζωμό
  • 1 πακέτο κατεψυγμένες σουπιές, καθαρισμένες (πωλούνται σε συσκευασίες περίπου 1 κιλού, ολόκληρες και καθαρισμένες ή φιλεταρισμένες)
  • 1.500 ml νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 - 4 κεδροκούκουτσα
  • 2 - 3 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κλωνάρι σέλινο
Εκτέλεση
    Ζωμός
  1. Κόβω τις σουπιές σε μέτρια κομμάτια και τις ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω το νερό, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα, τους σπόρους πιπεριού και το σέλινο. Αφήνω να πάρει το νερό μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω για 40 λεπτά. Με ένα πιρούνι βγάζω τις σουπιές, τις μεταφέρω σε μια πιατέλα και συνεχίζω να σιγοβράζω το ζωμό, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώστε ίσα που ανακινείται (θα τον χρησιμοποιήσω στο κριθαρότο).

  2. Κριθαρότο
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το κριθαράκι και το σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του.

  4. Ρίχνω το μελάνι σουπιάς μέσα στην κατσαρόλα που σιγοβράζει ο ζωμό και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση στο κριθαράκι. Ανακατεύω πολύ συχνά (όχι όμως και ασταμάτητα) με μια ξύλινη κουτάλα, πάντα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το κριθαράκι.
    Συνεχίζω τη διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό σε δόσεις, φροντίζοντας να ρίχνω κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει πια απορροφηθεί. Το κριθαρότο θα είναι έτοιμο σε περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μελώσει όμορφα.
    Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω απαλά.

  5. Σερβίρω το κριθαρότο αμέσως, σκορπίζοντας τους κύβους ντομάτας και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο.

Keywords: κριθαρότο μαύρο με σουπιά,ντομάτα

Σας ευχαριστώ!