Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοχύλες γεμιστές με πράσα και ανθότυρο

Κοχύλες γεμιστές με πράσα και ανθότυρο
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 4
Υλικά
  • 25 κοχύλες (μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού, ειδικά για γέμισμα –τα βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και στα ιταλικά ντελί)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
  • Για τη γέμιση
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας καλής ποιότητας πελτές ντομάτας)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν (από χοιρινό ή γαλοπούλα), ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 250 ml κρέμα γάλακτος (1 μικρό πακέτο) ή 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ καλής ποιότητας, κατά προτίμηση βιολογική
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βράζω τις κοχύλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 2 - 3 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους (το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί αργότερα, στο φούρνο). Τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.

  2. Σάλτσα
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της και τα αφήνω κατά μέρος.

  4. Γέμιση
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα πράσα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Οταν κρυώσουν ελαφρώς τα πολτοποιώ στο μπλέντερ (ή τα λιώνω καλά με ένα πιρούνι) και ρίχνω τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το κομματιασμένο ανθότυρο, την κέτσαπ (ή τον πελτέ), τον άνηθο, το ζαμπόν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Τέλος, προσθέτω το αυγό και ανακατεύω καλά για να ενσωματωθεί στο μείγμα και το αφήνω στην άκρη.

  6. Κοχύλες
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200º C.
    Λαδώνω ελαφρώς ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί που να χωράει τις κοχύλες σε μονή στρώση. Τις αραδιάζω στο ταψί, με το άνοιγμά τους προς τα πάνω, και τις γεμίζω κατά τα 3/4 με το μείγμα της γέμισης. Το άνοιγμά τους είναι σχετικά μεγάλο και γεμίζουν εύκολα με ένα κουταλάκι του γλυκού, αλλιώς τις γεμίζω με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.

  8. Τις περιχύνω με τη σάλτσα και από πάνω ρίχνω αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Τέλος, πασπαλίζω ομοιόμορφα με το τριμμένο κασέρι και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.

  9. Ψήνω το φαγητό για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κρέμα.  Σερβίρω τις κοχύλες ζεστές ή χλιαρές και τις συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

Keywords: κοχυλες γεμιστες με πρασα ανθοτυρο

Σας ευχαριστώ!