Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κουνουπίδι πανέ με σαφράν

Κουνουπίδι πανέ με σαφράν
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, πλυμένο
  • αλάτι
  • Για το κουρκούτι
  • 8 - 10 κλωστίτσες σαφράν
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
  • τα ασπράδια από 2 αυγά, χτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για το πικάντικο ντιπ γιαουρτιού
  • 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 κουταλάκι ανάμεικτα πιπέρια, χονδροσπασμένα
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση
    Για το ντιπ γιαουρτιού
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά του. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσω.

  2. Για το κουνουπίδι
  3. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει βάζω με προσοχή στην κατσαρόλα το κουνουπίδι, με το κοτσάνι προς τα κάτω και το κεφάλι του επάνω. Το βράζω για 10 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό), μέχρι να μαλακώσει λίγο αλλά να παραμείνει τραγανό.
    Το βγάζω, το στραγγίζω καλά και το αφήνω να κρυώσει.

  4. Για το κουρκούτι
  5. Σε ένα μπολάκι βάζω 1 φλιτζανάκι του καφέ καυτό νερό και ρίχνω το σαφράν. Το αφήνω για 30 λεπτά.

  6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τη μπίρα, αργά και με προσοχή γιατί αφρίζει έντονα. Προσθέτω το νερό με το σαφράν και αρχίζω να ανακατεύω με ένα πιρούνι, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξω ένα κουρκούτι-χυλό, μέτριο, ούτε πολύ πυκνό ούτε πολύ αραιό. Αν γίνει πιο σφικτό αραιώνω με λίγο νερό (ή με λίγη ακόμα μπίρα, να έχω), ενώ αν γίνει πιο αραιό ρίχνω πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύω με το πιρούνι.

  7. Προσθέτω τη μαρέγκα και την ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, για να μην χάσει τον όγκο της.

  8. Τηγάνισμα
  9. Χωρίζω με προσοχή το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του.
    Βάζω να κάψει μπόλικο λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, μέχρι η στάθμη του να φτάσει ως τη μέση του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Παίρνω ένα-ένα τα μπουκετάκια με μια λαβίδα κουζίνας, τα βυθίζω στο χυλό, τα αφήνω για 2 - 3 δευτερόλεπτα πάνω από το μπολ να στάξουν την περίσσεια του χυλού και τα βάζω στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζω σε δόσεις, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια κρούστα τραγανή και χρυσαφένια.
    Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά. Τα συνοδεύω με το πικάντικο ντιπ γιαουρτιού.

Keywords: κουνουπιδι πανε σαφραν

Σας ευχαριστώ!