Print Options:

Κοτόπουλο βουτυράτο με χειμερινές ρίζες

Κοτόπουλο βουτυράτο με χειμερινές ρίζες
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 1 hr Total Time: 1 hr 20 mins
Cooking Temp 200  °C
Servings 6
Υλικά
    Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο περίπου 2.000-2.500 γρ.
  • 7 καρότα
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 2 παντζάρια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 3 πατάτες
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 100 ml χυμό λεμονιού
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 120 ml γλυκό κρασί
  • 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο
  • 4-5 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι θαλασσινό, πιπέρι
  • Για το αρωματικό βούτυρο
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κρεμμύδι, αποξηραμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το αρωματικό βούτυρο
  1. Βάζω το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και το «πιέζω» με μια σπάτουλα και για γίνει κρέμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω.

  2. Για το κοτόπουλο
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C αερόθερμο. Καθαρίζω όλα τα λαχανικά και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζω μέσα στο ταψί, ραντίζω με τους χυμούς (λεμόνι και πορτοκάλι) και το κρασί, αλατοπιπερώνω και τα αφήνω στην άκρη.

  4. Κοτόπουλο βουτυράτο με χειμερινές ρίζες

    Σκουπίζω το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και με τα χέρια μου, ξεκολλάω το δέρμα από το ψαχνό του. Το αλατοπιπερώνω καλά και το αλείφω με το αρωματικό βούτυρο (εσωτερικά, εξωτερικά και ανάμεσα στο δέρμα και το ψαχνό). Γεμίζω την κοιλιά του με τα αρωματικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη) και το βάζω επάνω στα λαχανικά. Ψήνω στο φούρνο για 1-1½ ώρα.

Σας ευχαριστώ!