Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοτόπουλο με αρώματα Μαρόκου

Κοτόπουλο με αρώματα Μαρόκου

<!-- [lt_recipe name=|ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΑΡΟΚΟΥ| servings=|6| prep_time=|20M| cook_time=|2H15M| summary=|Ένα κυριακάτικο και χορταστικό φαγάκι με αρώματα Μαρόκου. Το ρας ελ Χανούτ είναι από τα αγαπημένα μου μείγματα μπαχαρικών που ανακάλυψα στα ταξίδια μου στη Βόρεια Αφρική. Αναζητήστε το στα μεγάλα μπαχαράδικα!| print=|yes| ingredients=|1 ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ;6 χοντρά καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση;1 πορτοκάλι βιολογικό, ακέρωτο;1 λεμόνι βιολογικό, ακέρωτο;1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση;2 κουτ. σούπας ρας-ελ-Χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών)*;2 αστεροειδής γλυκάνισους;100 ml ελαιόλαδο;2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή;Χυμός από 2 πορτοκάλια;3-4 κλαδάκια δεντρολίβανο;5-6 κλαδάκια θυμάρι + 2-3 επιπλέον για την επιφάνεια;5-6 κλαδάκια μαϊντανό;Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;*Εναλλακτικά εάν δεν μπορείτε να βρείτε ρας-ελ-χανούτ, μπορείτε να ανακατέψετε από ½ κουταλάκι κύμινο, πιπερόριζα, κουρκουμά, κανέλα, πιπέρι μαύρο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο και ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο, όλα τριμμένα σκόνη.| ]Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα μπαχαρικά (ρας ελ χανούτ, κύμινο, κάρι, πάπρικα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.;Πλένω το κοτόπουλο, το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζω καλά (μέσα έξω) με τα μισά μπαχαρικά. Αλείφω εσωτερικά με τη μουστάρδα, κάνοντας ελαφρύ μασάζ.;Βάζω σε μια βαθιά γάστρα τα καρότα, το πορτοκάλι και το λεμόνι κομμένα σε σκελίδες και το σκόρδο. Πασπαλίζω με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου. Τοποθετώ επάνω στα λαχανικά το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω και προσθέτω τους αστεροειδής γλυκάνισους. Γεμίζω την κοιλιά με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό) και ρίχνω και λίγα επιπλέον κλαδάκια θυμαριού επάνω στο κοτόπουλο. Ραντίζω με το χυμό και το ελαιόλαδο και προσθέτω στη γάστρα (όχι επάνω στο κοτόπουλο), 1 φλιτζάνι νερό. ;Βάζω τη γάστρα στο φούρνο και ψήνω για 15 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 2 ώρες. Στα μισά περίπου του χρόνου ψησίματος, ελέγχω αν χρειάζονται επιπλέον υγρά και προσθέτω λίγο νερό ακόμη. [/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 140 λεπ Total Time: 2 ώρες 40 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο
  • 6 χοντρά καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό, ακέρωτο
  • 1 λεμόνι βιολογικό, ακέρωτο
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας ρας-ελ-χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών)*
  • 2 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • Χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 3-4 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 5-6 κλαδάκια θυμάρι + 2-3 επιπλέον για την επιφάνεια
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα μπαχαρικά (ρας ελ χανούτ, κύμινο, κάρι, πάπρικα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πλένω το κοτόπουλο, το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζω καλά (μέσα έξω) με τα μισά μπαχαρικά. Αλείφω εσωτερικά με τη μουστάρδα, κάνοντας ελαφρύ μασάζ.

  2. Βάζω σε μια βαθιά γάστρα τα καρότα, το πορτοκάλι και το λεμόνι κομμένα σε σκελίδες και το σκόρδο. Πασπαλίζω με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου. Τοποθετώ επάνω στα λαχανικά το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω και προσθέτω τους αστεροειδής γλυκάνισους. Γεμίζω την κοιλιά με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό) και ρίχνω και λίγα επιπλέον κλαδάκια θυμαριού επάνω στο κοτόπουλο. Ραντίζω με το χυμό και το ελαιόλαδο και προσθέτω στη γάστρα (όχι επάνω στο κοτόπουλο), 1 φλιτζάνι νερό.

  3. Βάζω τη γάστρα στο φούρνο και ψήνω για 15 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 2 ώρες. Στα μισά περίπου του χρόνου ψησίματος, ελέγχω αν χρειάζονται επιπλέον υγρά και προσθέτω λίγο νερό ακόμη.

Note

*Εναλλακτικά εάν δεν μπορείτε να βρείτε ρας-ελ-χανούτ, μπορείτε να ανακατέψετε από ½ κουταλάκι κύμινο, πιπερόριζα, κουρκουμά, κανέλα, πιπέρι μαύρο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο και ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο, όλα τριμμένα σκόνη.

Keywords: κοτόπουλο αρώματα μαρόκου

Σας ευχαριστώ!