Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κορμός χριστουγεννιάτικος

Κορμός χριστουγεννιάτικος
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
  • ¼ κουτ. γλυκού βανίλια
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την κρέμα
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού βανιλίνη
  • 150 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • Για το γαρνίρισμα
  • Χρωματιστή ζάχαρη
Εκτέλεση
    Για το παντεσπάνι
  1. Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ σε ένα μπολ. 
    Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπάδια με το αλάτι και χτυπάω στο με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους, ενώ συνεχίζω το χτύπημα. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνω τη βανίλια και λίγη λίγη την ζάχαρη. Συνεχίζω το χτύπημα και προσθέτω το αλεύρι με το μπέκιν. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω λίγη λίγη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις από επάνω προς τα κάτω, όσο να ενσωματωθεί στο μείγμα.

  2. Στρώνω στη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αδειάζω το μίγμα και το στρώνω καλά με τη σπάτουλα να απλώσει.

  3. Ψήνω το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά περίπου. Βγάζω το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνω για λίγο να κρυώσει.

  4. Για την κρέμα
  5. Βάζω στον κάδο του μίξερ το τυρί, το βούτυρο, την άχνη και την βανίλια και χτυπάω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.

  6. Για τη συναρμολόγηση
  7. Απλώνω ένα μέρος από την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι και πασπαλίζω με τα κράνμπερις. Τυλίγω προσεκτικά σε ρολό. Στρώνω την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζω με χρωματιστή ζάχαρη.

Keywords: κορμός χριστουγεννιάτικος

Σας ευχαριστώ!