Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω το κόλιανδρο και το σκόρδο. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας και σβήνω με το 1½ λίτρο ζεστό νερό.
Το αφήνω να πάρουν μια βράση, προσθέτω την πατάτα και μετριάζω τη φωτιά. Μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η πατάτα να μαλακώσει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τα φύλλα δυόσμου και αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις). Πολτοποιώ τη σούπα καλά.
Για πιο φίνο αποτέλεσμα, περνάω τη σούπα από σήτα, προσθέτοντας ταυτόχρονα το υπόλοιπο ζεστό νερό για να δώσω την πυκνότητα που θέλω. Την ξαναρίχνω στην κατσαρόλα και την αφήνω να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό λεμονιού και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλω, τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα για να κρυώσει καλά. Την ώρα του σερβιρίσματος πασπαλίζω με το ξύσμα λεμονιού.
Σας ευχαριστώ!