Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή

Κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 20 λεπ Total Time: 1 ώρα 35 λεπτά.
Servings 12
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 16 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη στον τρίφτη του τυριού
  • 3 κουτ. της σούπας ρύζι καρολίνα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • 100 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 1 λοβό βανίλιας
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 2 κουτ. της σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζω το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζω καλά το μίγμα της γέμισης και κρατάω κατά μέρος το ζωμό.

  2. Λαδώνω το ταψί με ένα πινέλο. Λαδώνω τα φύλλα κρούστας ένα ένα. Παίρνω ένα λαδωμένο φύλλο και απλώνω στη μία άκρη του, κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το τοποθετώ στο ταψί, σχηματίζοντας σαλίγκαρο (σπείρα). Συνεχίζω τη διαδικασία, ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Πασπαλίζω με το σουσάμι.

  3. Ψήνω την κολοκυθόπιτα για σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, περιχύνω την πίτα με το ζωμό που έχω κρατήσει από το στράγγισμα της γέμισης και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

  4. Βγάζω την πίτα από το φούρνο, την αφήνω και την αφήνω να κρυώσει.
    Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρω.

Keywords: κολοκυθοπιτα γλυκια

Σας ευχαριστώ!