Προθερμαίνω το γκριλ του φούρνου σε δυνατή φωτιά. Στρώνω μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα φούρνου ή σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το εργαλείο «μαντολίνο», κόβω τα κολοκύθια κατά μήκος σε λεπτές φέτες, πάχους 1/2 εκ. Τις αλείφω και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνω και τις αραδιάζω στο ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη. Τις ψήνω για 15 - 20 λεπτά, γυρίζοντας τις μία φορά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφήνω να κρυώσουν και τυλίγω την καθεμία σε σφικτό ρολάκι. Βάζω τα ρολάκια σε ένα μέτριο γυάλινο βάζο, όρθια ή ξαπλωμένα, γεμίζοντάς το σχεδόν μέχρι επάνω. Συμπληρώνω με ελαιόλαδο και ρίχνω μέσα τη σκελίδα σκόρδου. Βάζω προσεκτικά και το βασιλικό ή τα κλαδάκια θυμαριού ή ρίγανης, καθώς και την καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά).
Κλείνω καλά το βαζάκι και το βάζω στο ψυγείο. Εκεί διατηρούνται για 1 μήνα. Κάθε φορά που θέλω να σερβίρω, βγάζω όσα ρολάκια χρειάζομαι και τα αφήνω για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να ξεπαγώσει το λάδι τους.
Σας ευχαριστώ!