Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοκορόπιτα γιορτινή

Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 50 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες 50 λεπτά.
Servings 8
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι κίτρινο, για ψωμί και πίτες
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 260 ml ζεστό νερό
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα
  • Θαλασσινό αλάτι, για την επιφάνεια
  • Για τη γέμιση
  • 1 κόκορας περίπου 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 80 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 80 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ή λίγο μπούκοβο)
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύω το χλιαρό νερό με τη μαγιά να διαλυθεί. Προσθέτω τα άλευρα με το ελαιόλαδο και ξεκινάω να ζυμώνω. Προσθέτω το αλάτι και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Βάζω τα κομμάτια του κόκορα σε δόσεις και τα σοτάρω μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω το κρέας από την κατσαρόλα και ρίχνω τα κρεμμύδια. Αλατίζω και σοτάρω για 1-2 λεπτά. Επαναφέρω τα κομμάτια του κόκορα και σβήνω με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω τα μπαχαρικά, τον πελτέ και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να μισοσκεπάσει το κρέας. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνοω να βράσουν για 50 λεπτά.

  4. Αποσύρω από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω τον κόκορα και τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο. Επαναφέρω την κατσαρόλα με τη σάλτσα στη φωτιά και βράζω μέχρι να μειωθεί και να δέσει.

  5. Αφαιρώ τα κόκαλα και το δέρμα από το κρέας και το ξεψαχνίζοω. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά και την γραβιέρα. Αλατοπιπερώνω και αφήνω στην άκρη.

  6. Για την πίτα
  7. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C με αέρα και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.

  8. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγω το πρώτο κομμάτι σε χοντρό φύλλο. Αδειάζω στο κέντρο όλο τη γέμιση. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο και καλύπτω τη γέμιση. Ενώνω τις δύο ζύμες στις άκρες και βάζω την πίτα στο ταψί. Χαράζω στο κέντρο της πίτας για να φεύγει ο ατμός και αλείφω με χτυπημένο κρόκο. Πασπαλίζω με θαλασσινό αλάτι και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.
    Σερβίρω την πίτα σε κομμάτια μαζί με την δεμένη σάλτσα.

Note

Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ

Keywords: κοκορόπιτα, κόκορας, γιορτινό, χειροποίητη ζύμη, κόκκινο κρασί, γραβιέρα,

Σας ευχαριστώ!