Print Options:

Κυπριακές φλαούνες

Cooking Method
Time
Prep Time: 30 min Cook Time: 30 min Rest Time: 90 min Total Time: 2 hrs 30 mins
Servings 15
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 550 γρ. νερό χλιαρό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα για το άλειμμα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 600 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 300 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
  • 200 γρ. μυζήθρα ανάλατη, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω τη μαγιά για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Προσθέτω το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύω τη ζύμη με τον γάτζο μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ ώρα.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενής μάζα.

  4. Για τις φλαούνες
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Χωρίζω τη ζύμη σε 15-16 κομμάτια. Με ένα πλάστη ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμη σε τετράγωνο φύλλο περίπου 20x20 εκ. Βάζω στο κέντρο του τετραγώνου αρκετή γέμιση (τουλάχιστον 4 γεμάτες κουταλιές) για να δημιουργηθεί ένα λοφάκι.

  6. Διπλώνω τις δύο αντικριστές πλευρές προς το λοφάκι της γέμισης, χωρίς να το καλύψω. Στη συνέχεια διπλώνω και τις δύο άλλες πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Μεταφέρω την πρώτη φλαούνα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  7. Αλείφω τις φλαούνες με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
    Ψήνω για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σας ευχαριστώ!