Print Options:

Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο, σιροπιαστό

Cooking Method
Time
Prep Time: 40 min Cook Time: 50 min Total Time: 1 hr 30 mins
Servings 6
Υλικά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. αμυγδαλόσκονη (θα τη βρείτε σε σακουλάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • ξύσμα από 1½ ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσποροι (θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία, σε μπαχαράδικα αλλά και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων)
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 100 ml χυμός λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φαρδιά λωρίδα από φλούδα ακέρωτου και βιολογικού λεμονιού
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Βράζω όλα τα υλικά μαζί, σε μέτρια φωτιά, για 20 - 25 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρει μια βράση), μέχρι να φτιάξω ένα ελαφρώς δεμένο σιρόπι. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς και το σουρώνω.

  2. Για το κέικ
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 εκ.

  4. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη και ο μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη και στη συνέχεια ρίχνω το γιαούρτι και το τυρί κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτω την αμυγδαλόσκονη, το ξύσμα λεμονιού και τους παπαρουνόσπορους και χτυπάω μέχρι να αναμειχθούν καλά.

  5. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο. Το αδειάζω στη βουτυρωμένη φόρμα ή στο ταψάκι  και το ψήνω για 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

  6. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι, μέσα στη φόρμα. Το αφήνω για 30 λεπτά, το ξεφορμάρω σε μια πιατέλα και το σερβίρω.

Σας ευχαριστώ!