Βάζω την κινόα και το νερό σε μια μικρή κατσαρολίτσα και βάζω σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω την κινόα για 15-18 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σβήνω τη φωτιά και την αφήνω για 5 λεπτά σκεπασμένη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με βούτυρο ή σπορέλαιο μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι καρύδας.
Βάζω την βρασμένη κινόα στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια. Προσθέτω το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τα αυγά, τη βανίλια, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τη πούδρα αμυγδάλου, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάω τα υλικά για 2 λεπτά.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 55-60 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει. Το αναποδογυρίζω σε μια σχάρα.
Βάζω την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτω λίγο λίγο το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο. Ραντίζω το κέικ, κόβω και σερβίρω.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μια συνταγή με ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία. Η κινόα ανήκει στις λεγόμενες superfoods… Οι Ίνκας την είχαν ονομάσει «μητέρα όλων των τροφών» και δεν είχαν άδικο. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι μία από τα λίγες φυτικές τροφές που θεωρείται ότι είναι «πλήρης πρωτεΐνη» και έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, η κινόα έχει υψηλή αναλογία πρωτεϊνών - υδατανθράκων σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Βιταμίνες της ομάδας Β και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών καθιστούν την επιλογή αυτού του ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ως μία τέλεια επιλογή για επιδόρπιο, πρωινό γεύμα ή το κολατσιό μας. Εκτός από την ποικιλία θρεπτικών συστατικών, η συνταγή μας ξεχωρίζει ιδιαίτερα και για τις πρωτεΐνες ανώτατου βιολογικού σκορ που προσφέρει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι γενικότερα η συμβουλή μου είναι να επιλέγετε γλυκίσματα που περιέχουν αλεύρι βρώμης! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν ποσότητα γλυκόζης και λιπαρών στο γαστρεντερικό σύστημα, παρεμποδίζοντας έτσι την πλήρη απορρόφηση της.
Σας ευχαριστώ!