Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κέικ αλμυρό με μπέικον και ξερά δαμάσκηνα

Κέικ αλμυρό με μπέικον και ξερά δαμάσκηνα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 10
Υλικά
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου + λίγο επιπλέον για τη φόρμα και τα δαμάσκηνα
  • 3 αυγά
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (½ φακελάκι)
  • 125 ml γάλα
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το φόρμα
  • 80 γρ. δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή, καλής ποιότητας
  • Φύλλα από 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • Φύλλα από 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση/Instructions
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 185°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι.

  2. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία και ρίχνω το καπνιστό μπέικον. Σοτάρω ανακινώντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν οι κύβοι. Τους αδειάζω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, το σοταρισμένο μπέικον και τα δαμάσκηνα και ανακατεύω. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάω τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη μουστάρδα, το μπέικιν πάουντερ, το θυμάρι, τη ρίγανη και το γάλα. Αδειάζω το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύω καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτω την γραβιέρα και μόλις σκορπίσει στο μείγμα, το αδειάζω στην φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάζω, βυθίζοντας μαλακά ένα μαχαίρι, και αν δω ότι έχει ψηθεί, αποσύρω από το φούρνο. Το αφήνω να κρυώσει, κόβω σε φέτες και σερβίρω.

Keywords: κέικ αλμυρό με μπέικον,ξερά δαμάσκηνα

Σας ευχαριστώ!