Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κεφτές στο ταψί με λαχανικά

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 4
Υλικά
    Για τον κεφτέ
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα ή λάπα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 μέτρια ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι της αρεσκείας σας
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις στρώσεις του ταψιού
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα του ταψιού
  • 4 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες πάχους 2 εκ.
  • 2 μέτρια, σφικτές ντομάτες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τον κεφτέ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και το κρεμμύδι και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω το σκόρδο, το κολοκυθάκι, την ντομάτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνω πολύ καλά με τα χέρια μου για 6 – 8 λεπτά. Ο χρόνος ίσως φαίνεται υπερβολικός αλλά το αποτέλεσμα αξίζει, γιατί οι ίνες του κιμά σπάνε με το ζύμωμα και θα έχω ένα μείγμα ιδιαίτερα ζουμερό και αφράτο.

  2. Για τις στρώσεις
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Λαδώνω ένα ορθογώνιο πυρίμαχο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ., και στρώνω εκεί τις μισές φέτες κολοκυθιού. Από πάνω στρώνω τις μισές φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με λίγη πάπρικα. Στη συνέχεια απλώνω το μείγμα του κιμά, σε μια ομοιόμορφη στρώση που να καλύψει όλη την επιφάνεια των λαχανικών. Σκεπάζω τον κιμά με τις υπόλοιπες φέτες κολοκυθιών και από πάνω απλώνω τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας. Περιχύνω με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω.

  4. Ψήνω τον κεφτέ για 45 λεπτά περίπου και τον σερβίρω ζεστό ή χλιαρό, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια. Συνοδεύω με μια σαλάτα εποχής.

Keywords: κεφτές στο ταψί με λαχανικά

Σας ευχαριστώ!