Print Options:

Κεφτεδάκια με σύγκλινο Μάνης

Κεφτεδάκια με σύγκλινο Μάνης
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 30 30 mins Cook Time: 30 30 mins Total Time: 1 hr
Servings 4
Υλικά
  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
  • 200 γρ. σύγκλινο Μάνης καθαρισμένο από λίπη και δέρμα
  • 1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 6-7 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. κύμινο, σκόνη
  • Χυμό από ½ πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα τριφτή
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα κεφτεδάκια
  1. Βάζουμε το σύγκλινο σε ένα μπλεντεράκι και το πολτοποιούμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το πολτοποιημένο σίγκλινο, και ζυμώνουμε με τα χέρια για 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βρέχοντας τα χέρια μας ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά.

  2. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Τα σερβίρουμε μαζί με τις δύο σάλτσες.

  3. Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  4. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

  5. Για τη σάλτσα ντομάτας
  6. Κεφτεδάκια με σύγκλινο Μάνης

    Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και προσθέτουμε την τριφτή ντομάτα, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε.

Note

Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ

Keywords: κεφτέδες, κεφτεδάκια, σύγκλινο, σύγκλινο Μάνης, μεζές, σάλτσα γιαουρτιού, πορτοκάλι, σάλτσα ντομάτας,

Σας ευχαριστώ!