Print Options:

Καβουροσαλάτα με σικορέ και ντοματίνια με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών με πετιμέζι

Καβουροσαλάτα με σικορέ και ντοματίνια με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών με πετιμέζι
Ratings 4 from 1 votes
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 15 15 mins Rest Time: 30 30 mins Total Time: 45 mins
Servings 4
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 3 σικορέ
  • 300 γρ. φρέσκια καβουρόψυχα
  • 150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • φύλλωμα από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 ρέβες, κομμένες σε μαντολίνο
  • 3 μεγάλα ραπανάκια καθαρισμένα, κομμένα σε μαντολίνο
  • 2 καρδιές μαρουλιού, ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. ανθό αλατιού
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • Βινεγκρέτ
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 ml πετιμέζι
  • 1 μικρή ρίζα φρέσκο τζίντζερ
  • Χυμό και ξύσμα από ½ λάιμ
  • Χυμό και ξύσμα από ½ μανταρίνι
  • Χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω τον ανθό αλατιού και τη μαύρη ζάχαρη. Πασπαλίζω τη μισή ποσότητα σε ένα πλατύ σκεύος και στρώνω τις φέτες ρέβας και τις φέτες από τα ραπανάκια. Καλύπτω τις φέτες με το υπόλοιπο μείγμα αλάτι-ζάχαρη και σκεπάζω με μεμβράνη. Τις αφήνω για 30 λεπτά να μαριναριστούν.

  2. Πλένω και σκουπίζω τα σικορέ και αφαιρώ τα εξωτερικά φύλλα τους. Κόβω το σκληρό κάτω μέρος και κατόπιν τα ψιλοκόβω σε λεπτές λωρίδες.

  3. Βγάζω τις ρίζες από το στρώμα αλατιού, τις σκουπίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω τα σικορέ, τις ψιλοκομμένες καρδιές μαρουλιού, τα ντοματίνια, και το φύλλωμα των φρέσκων κρεμμυδιών. Ραντίζω με τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύω καλά.

  4. Μεταφέρω τη σαλάτα σε πιατέλα και σκορπίζω τα κομμάτια του καβουριού. Ραντίζω με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρω αμέσως.

  5. Για την βινεγκρέτ
  6. Βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι νερό να βράσει. Αλατίζω και ρίχνω την ρίζα τζίντζερ. Την μπλανσάρω για 2-3 λεπτά και κατόπιν την ρίχνω σε κρύο νερό για να παγώσει. Βάζω το τζίντζερ στο μπλέντερ και πολτοποιώ μέχρι να γίνει κρέμα.

  7. Βάζω σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τους χυμούς και τα ξύσματα, 1 κουταλάκι κρέμα τζίντζερ, αλάτι και λευκό πιπέρι. Ανακατεύω καλά και ραντίζω τη σαλάτα λίγα λεπτά πριν τη σερβίρω.

Keywords: καβουροσαλατα σικορε ντοματινια βινεγκρετ

Σας ευχαριστώ!