Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

κατσικάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουσκουσέ

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 31 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Κυριακάτικο και γιορτινό φαγάκι με μελωμένο, τρυφερό κατσικάκι αλλά και τη γλύκα των κρεμμυδιών. Αναζητήστε το ρας ελ χανούτ στα μεγάλα μπαχαράδικα που δίνει ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. κουσκουσέ ΗΛΙΟΣ
  • 1200 ml καυτός ζωμός κρέατος ή λαχανικών
  • 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 4 γαρύφαλλα, ολόκληρα
  • 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ (μαροκινό μίγμα μπαχαρικών ή της Βορείου Αφρικής – Αν δεν το βρείτε μπορείτε να αναμείξετε σε ίσες ποσότητες, τα βασικά του μπαχάρια που είναι κύμινο, κάρδαμο, μαραθόσπορο, κανέλα, πιπερόριζα)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), κομμένο σε ροδέλες
  • 100 ml πετιμέζι
  • ½ ματσάκι μάραθο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Πλένω καλά το κρέας το στεγνώνω με χαρτί κουζίνας και το τοποθετώ σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το ρας-ελ-χανούτ, σκορπίζω τα γαρύφαλλα και ραντίζω με λίγο από το ελαιόλαδο. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.
  2. blankΒγάζω το ταψί από το φούρνο, αφαιρώ το κρέας και αφήνω μέσα τα ζουμάκια του. Ρίχνω το κουσκουσέ, τον καυτό ζωμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και ανακατεύω καλά. Επαναφέρω το κρέας μέσα στο ταψί.
  3. blankΒάζω στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 25-30 λεπτά μέχρι το κουσκουσέ να απορροφήσει τα υγρά και να ροδίσει το κρέας. Κάθε 10 λεπτά ψησίματος, ανοίγω το φούρνο και με μια κουτάλα ανακατεύω το κουσκουσέ.
  4. blankΣε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμύδια και το πράσο και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνω με το πετιμέζι και αποσύρω από τη φωτιά.
  5. blankΒγάζω το φαγητό από το φούρνο, σκορπίζω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και σερβίρω.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 6


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: κατσικάκι καραμελωμένα κρεμμύδια κουσκουσέ

Σας ευχαριστώ!