Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κανταϊφάκια με κρέμα μπουγάτσας

Κανταϊφάκια με κρέμα μπουγάτσας
<!-- [lt_recipe name=|ΚΑΝΤΑΪΦΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ| servings=|30| prep_time=|1H| cook_time=|25M| summary=|Το σιρόπιασμα έχει τα μυστικά του: Για να μείνουν τραγανά τα κανταϊφάκια, τα αφήνω να κρυώσουν μετά το ψήσιμο και να γίνουν χλιαρά πριν τα σιροπιάσω. Εξίσου χλιαρό πρέπει να είναι και το σιρόπι.| print=|yes| ingredients=|Για τα κανταϊφάκια;450 γρ. φύλλο κανταΐφι;100 γρ. βούτυρο, λιωμένο;Για την κρέμα μπουγάτσας;3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά;1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη;ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι;1 κουτάκι σκόνη βανίλιας;5 φλιτζ. τσαγιού γάλα;μια πρέζα αλάτι;1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι, ψιλό;Για το σιρόπι;800 γρ. ζάχαρη;3 νεροπότηρα νερό;1 ξυλάκι κανέλας;1 λεπτή φετούλα λεμόνι| ]Αραιώνω το κανταΐφι, τραβώντας τις “κλωστές” του προσεκτικά και απαλά με τα έρια μου, μέχρι να αφρατέψει. Απλώνω το αραιωμένο κανταΐφι σε ένα ρηχό ταψί, το περιχύνω με το περισσότερο λιωμένο βούτυρο και με τις παλάμες μου τρίβω τις κλωστές του προσεκτικά, για να βραχούν όλες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Σκεπάζω το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος.;Για την κρέμα μπουγάτσας: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύω με ένα κουτάλι.;Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με ελάχιστο αλάτι, χωρίς όμως το γάλα να κάψει και να αφρίσει. Προσθέτω το σιμιγδάλι πασπαλιστά και σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Μαγειρεύω την κρέμα αυτή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.;Προσθέτω στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και λείο μείγμα. Αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην πήξει το αυγό από τη ζεστή κατσαρόλα), το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματίσει πέτσα και το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.; Για τα κανταϊφάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί.;Παίρνω μια μικρή χουφτίτσα κανταΐφι, την απλώνω λιγάκι σε ένα ξύλο κοπής και φροντίζω να μην είναι πολύ αραιωμένες οι “κλωστές” του, αλλά σχετικά πυκνές μεταξύ τους. Στη μία άκρη βάζω 1 κουτ. γλυκού από την κρέμα μπουγάτσας, τυλίγω το κανταϊφάκι σε ρολό και το βάζω στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος φτιάχνω περίπου 30 μικρά κανταϊφάκια (ή 25 μεγαλύτερα) και τα βάζω όλα στο βουτυρωμένο ταψί.;Τα ψήνω για περίπου 25 λεπτά.; Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Τα βράζω για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και περιχύνω τα επίσης χλιαρά κανταϊφάκια, μέσα στο ταψί τους. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και σερβίρω.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 25 λεπ Total Time: 1 ώρα 25 λεπτά.
Servings 30
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τα κανταϊφάκια
  • 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για την κρέμα μπουγάτσας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 5 φλιτζάνια γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • Για το σιρόπι
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 3 νεροπότηρα νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λεπτή φετούλα λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Αραιώνω το κανταΐφι, τραβώντας τις “κλωστές” του προσεκτικά και απαλά με τα έρια μου, μέχρι να αφρατέψει. Απλώνω το αραιωμένο κανταΐφι σε ένα ρηχό ταψί, το περιχύνω με το περισσότερο λιωμένο βούτυρο και με τις παλάμες μου τρίβω τις κλωστές του προσεκτικά, για να βραχούν όλες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Σκεπάζω το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος.

  2. Για την κρέμα μπουγάτσας
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύω με ένα κουτάλι.

  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με ελάχιστο αλάτι, χωρίς όμως το γάλα να κάψει και να αφρίσει. Προσθέτω το σιμιγδάλι πασπαλιστά και σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Μαγειρεύω την κρέμα αυτή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.

  5. Προσθέτω στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και λείο μείγμα. Αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην πήξει το αυγό από τη ζεστή κατσαρόλα), το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματίσει πέτσα και το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.

  6. Για τα κανταϊφάκια
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί.

  8. Παίρνω μια μικρή χουφτίτσα κανταΐφι, την απλώνω λιγάκι σε ένα ξύλο κοπής και φροντίζω να μην είναι πολύ αραιωμένες οι “κλωστές” του, αλλά σχετικά πυκνές μεταξύ τους. Στη μία άκρη βάζω 1 κουτ. γλυκού από την κρέμα μπουγάτσας, τυλίγω το κανταϊφάκι σε ρολό και το βάζω στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος φτιάχνω περίπου 30 μικρά κανταϊφάκια (ή 25 μεγαλύτερα) και τα βάζω όλα στο βουτυρωμένο ταψί.
    Τα ψήνω για περίπου 25 λεπτά.

  9. Για το σιρόπι
  10. Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Τα βράζω για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και περιχύνω τα επίσης χλιαρά κανταϊφάκια, μέσα στο ταψί τους. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και σερβίρω.

Keywords: κανταϊφακια κρεμα μπουγατσας

Σας ευχαριστώ!