Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Καλαμαράκια κοκκινιστά με φινόκιο

Καλαμαράκια κοκκινιστά με φινόκιο
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 20 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, ολόκληρο, χαραγμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 240 ml κόκκινο κρασί
  • 800 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω τα καλαμάρια ή τα θράψαλα και το ολόκληρο κρεμμύδι. Βάζω νερό όσο να σκεπάσει τα καλαμάρια και βράζω για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη.

  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και το φινόκιο και σοτάρω για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Προσθέτω το κόκκινο κρασί και βράζω μέχρι το κρασί να μείνει το μισό. Προσθέτω τις ντομάτες και βράζω για 10 λεπτά. Ρίχνω τα βρασμένα καλαμάρια και συνεχίζω το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη.

  3. Βράζω το μακαρονάκι, το σουρώνω και το μεταφέρω σε μια πιατέλα. Απλώνω από πάνω τα καλαμάρια με τη σάλτσα και σερβίρω με φρεσκοκομμένο μάραθο.

Note

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η υψηλή διατροφική αξία αυτής της υπέροχης συνταγής, βρίσκεται τόσο στο βασικό συστατικό της που είναι το καλαμάρι, όσο στο φινόκιο. Τα καλαμάρια προσφέρουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σημαντικά λιπαρά όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Τα ωφέλημα αυτά λιπαρά, παρουσιάζουν σημαντικές επιδράσεις όπως είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και η μείωση των φλεγμονών. Επίσης, περιέχουν εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και μαγγάνιο. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Τα καλαμάρια τέλος, εκτός των άλλων είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β και πιο συγκεκριμένα σε Β1, Β2 και Β12, οι οποίες συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ταυτόχρονα, το φινόκιο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ συνδέεται με την καλή υγεία των οστών. Επιπλέον, περιέχει ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, καλίου, όπως και αντιοξειδωτικών συστατικών με κυριότερους εκπροσώπους το β-καροτένιο και το «δίδυμο» λουτεΐνη - ζεαξανθίνη. Στον διατροφικό καμβά υψηλής θρεπτικής αξίας συμμετέχουν η σπουδαία αντιοξειδωτική ουσία Αλυσίνη του σκόρδου, η Βιταμίνη Ε, αλλά και τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου, τα οποία ισχυροποιούν τις αμυντικές λειτουργίες. Φανταστική γεύση και υψηλή διατροφική αξία!

Keywords: καλαμαράκια κοκκινιστά φινόκιο

Σας ευχαριστώ!