Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κακαβιά με γαρίδες

Κακαβιά με γαρίδες
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 15 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 56 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο, καθαρισμένο
  • 6 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • 2 καρότα, καθαρισμένα
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 πατάτες, καθαρισμένες
  • 240 ml λευκό κρασί
  • 800 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2.000 ml ζωμό λαχανικών
  • 4 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 2 φύλλα δάφνη
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζω το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 4-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο, τα μυρωδικά, την πάπρικα και σοτάρω για 1-2 λεπτά. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 2 λεπτά. Προσθέτω το ζωμό λαχανικών, τον μαϊντανό, τη δάφνη, αλατοπιπερώνω και αφήνω τον ζωμό να βράσει για 10-15 λεπτά. Πετάω τον μαϊντανό και τα φύλλα δάφνης. Βάζω το ψάρι και συνεχίζω το μαγείρεμα για 20 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  2. Για το σερβίρισμα
  3. Βγάζω με προσοχή το ψάρι σε μια πιατέλα και το καθαρίζω. Κρατάω το ψαχνό στην άκρη. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω όλα τα λαχανικά τα μεταφέρω στο μπλέντερ και προσθέτω 1-2 κουτάλες σούπα. Πολτοποιώ καλά μέχρι να γίνει κρέμα.

  4. Σουρώνω τον υπόλοιπο ζωμό σε μια κατσαρόλα, προσθέτω τον πολτό των λαχανικών και βράζω για 1-2 λεπτά.

  5. blank

    Σε ένα τηγάνι βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω τις γαρίδες για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 

  6. Σερβίρισμα

    Σερβίρω σε κάθε πιάτο από 1 γαρίδα, λίγο ψαχνό από το ψάρι και αρκετή σούπα. Ραντίζω με λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Note

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία φανταστική συνταγή με υπέροχη διατροφική αξία. Ο μπακαλιάρος είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολύτιμα ω-3 λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά μπορούν να σας βοηθήσουν στο να δημιουργήσετε μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό σας. Οι γαρίδες και τα καβούρια προσφέρουν πολλαπλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Αποδίδουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Περιέχουν επίσης, ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σημαντικών λιπαρών όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία παρουσιάζουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις, όπως είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και η μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων (αρθρίτιδα). Τέλος, περιέχουν και εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και μαγγάνιο. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Με τα θαλασσινά στη διατροφή σας, θα ενισχύσετε και την πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β, όπως είναι οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β12. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νεύρων και βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει το σίδηρο. Το διατροφικό «πάρτι» αυτής της υψηλής θρεπτικής αξίας συνταγής απογειώνεται από το ζωμό λαχανικών, ο οποίος προσφέρει άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλεια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία!

Keywords: κακαβιά γαρίδες, ψαρόσουπα, κακαβια σουπα, ελληνική ψαρόσουπα, σουπα θαλασσινων

Σας ευχαριστώ!