Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

κανταϊφι παραδοσιακο

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Courses
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 31 λεπτά.
Servings 15
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Ένα από τα πιο ωραία, παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας. Οι συνταγές ανά την Ελλάδα ποικίλουν. Αλλού χρησιμοποιούν καρύδι, αλλού φυστίκια… Η συνταγή που ακολουθεί περιέχει και τα δύο, αλλά αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα διπλασιάζοντας την ποσότητα. Τα υλικά είναι περίπου για 15 γλυκά μεσαίου μεγέθους, αλλά εξαρτάται από σας πόσο μεγάλα ή μικρότερα τα θέλετε.
Υλικά
    Για το σιρόπι
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  • 150 γρ. καρυδόψυχα, ψιλοκομμένη (όχι αλεσμένη)
  • 150 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (όχι αλεσμένα)
  • 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κιλό νερό
  • τη φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • λίγα φυστίκια Αιγίνης για το πασπάλισμα
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΣε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω, τα καρύδια, τα φυστίκια, την φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  2. blankΒγάζω το φύλλο κανταΐφι από το πακέτο και το «ξένω» με τα δάχτυλά μου αρκετή ώρα μέχρι να χωρίσουν καλά οι ίνες και να γίνει αφράτο.
  3. blankΠαίρνω μια μικρή ποσότητα φύλλου και την απλώνω επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το αλείφω, ταμποναριστά με λίγο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια. Βάζω μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη του φύλλου και με προσοχή την τυλίγω, όχι πολύ σφιχτά.
  4. blankΒουτυρώνω καλά ένα ταψάκι και τοποθετώ εκεί το έτοιμο κανταΐφι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  5. blankΜε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει απομείνει αλείφω καλά όλα τα κανταΐφια από πάνω.
  6. blankΣκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα γλυκά.
  7. blankΒγάζω το ταψί από το φούρνο να κρυώσει και φτιάχνω το σιρόπι.
  8. blankΣε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και βγάζω για 5 λεπτά.
  9. blankΣιροπιάζω τα κανταΐφια με μια κουτάλα και πασπαλίζω με το τριμμένο φυστίκι. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει καλά και σερβίρω.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 15


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: κανταϊφι παραδοσιακο

Σας ευχαριστώ!