Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ιρί κεφτέ με παστουρμά

Ιρί κεφτέ με παστουρμά
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
30΄40΄ - 45΄4 - 6 μερίδες-[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
Παραδοσιακό έδεσμα της Καππαδοκίας. Σερβίρετε με ένα αρωματικό τσίπουρο σαν μεζεδάκι.
ΥλικάΕκτέλεση
Για τους κεφτέδες \n
    \n
  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • \n
  • 100 γρ. παστουρμάς μόσχου, ψιλοκομμένο
  • \n
  • 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
  • \n
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • \n
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • \n
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\nΓια τη κρούστα \n
    \n
  • 50 γρ. πλιγούρι φουσκωμένο σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένο, σκουπισμένο και στεγνωμένο σε ένα ταψάκι για λίγα λεπτά στο φούρνο
  • \n
  • 50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\nΓια τη σάλτσα \n
    \n
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • \n
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • \n
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • \n
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • \n
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
\n
Για την κρούστα: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά. \n \nΓια τους κεφτέδες: Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχω τα χέρια μου αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνω το μίγμα πάντα με υγρασία. \nΠλάθω μεγάλους κεφτέδες και τους περνάω από το μίγμα της κρούστας. \nΤοποθετώ τους κεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 -30 λεπτά. \n \nΓια τη σάλτσα: Χαράζω σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος και τις βυθίζω σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τις βγάζω και αφαιρώ την φλούδα τους με ένα μικρό μαχαίρι. Τις κόβω κάθετα στα δύο και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ τα σπόρια και το χυμό τους. Ψιλοκόβω τη σάρκα τους. \nΖεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατεύω και αφήνω να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 30 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. \nΠροσθέτω αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Λίγο πριν αποσύρω προσθέτω τη ρίγανη. \n \nΜόλις ψηθούν οι κεφτέδες τους βγάζω από το φούρνο και τους βυθίζω στη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά. \nΣερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.
\n--> <!-- [lt_recipe name="ΙΡΙ ΚΕΦΤΕ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ " servings="4 - 6" prep_time="30M" cook_time="45M" total_time=" " summary=" Παραδοσιακό έδεσμα της Καππαδοκίας. Σερβίρετε με ένα αρωματικό τσίπουρο σαν μεζεδάκι. " print="yes" image="" ingredients="Για τους κεφτέδες; 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς; 100 γρ. παστουρμάς μόσχου, ψιλοκομμένο; 200 γρ. πλιγούρι ψιλό; 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα; 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά; ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο; ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή; ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;50 γρ. πλιγούρι φουσκωμένο σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένο, σκουπισμένο και στεγνωμένο σε ένα ταψάκι για λίγα λεπτά στο φούρνο; Για τη κρούστα;50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι; Για τη σάλτσα; 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες; 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο; 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο; 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη; 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;"]Για την κρούστα: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά. ; Για τους κεφτέδες: Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχω τα χέρια μου αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνω το μίγμα πάντα με υγρασία. Πλάθω μεγάλους κεφτέδες και τους περνάω από το μίγμα της κρούστας. Τοποθετώ τους κεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 -30 λεπτά. ; Για τη σάλτσα: Χαράζω σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος και τις βυθίζω σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τις βγάζω και αφαιρώ την φλούδα τους με ένα μικρό μαχαίρι. Τις κόβω κάθετα στα δύο και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ τα σπόρια και το χυμό τους. Ψιλοκόβω τη σάρκα τους. ; Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατεύω και αφήνω να πάρουν μια βράση. ; Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 30 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Λίγο πριν αποσύρω προσθέτω τη ρίγανη. ; Μόλις ψηθούν οι κεφτέδες τους βγάζω από το φούρνο και τους βυθίζω στη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά. Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τους κεφτέδες
  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 100 γρ. παστουρμάς, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη κρούστα
  • 50 γρ. πλιγούρι φουσκωμένο σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένο, σκουπισμένο και στεγνωμένο σε ένα ταψάκι για λίγα λεπτά στο φούρνο
  • 50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml κρασί λευκό
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη σάλτσα
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνω με το κρασί. Αφήνω για 2 λεπτά να βράσουν τα υλικά και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτούν για 15 λεπτά.

  2. Για την κρούστα
  3. Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά.

  4. Για τους κεφτέδες
  5. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχω τα χέρια μου αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνω το μίγμα πάντα με υγρασία.
    Πλάθω μεγάλους κεφτέδες και τους περνάω από το μίγμα της κρούστας.
    Τοποθετώ τους κεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 -30 λεπτά.

  6. Μόλις ψηθούν οι κεφτέδες τους βγάζω από το φούρνο και τους βυθίζω στη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά.
    Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Keywords: ιρί κεφτέ με παστουρμά

Σας ευχαριστώ!