\n | \n | \n | \n \n | \n |
30΄ | \n40΄ - 45΄ | \n4 - 6 μερίδες | \n- | \n \n[printfriendly] | \n
Παραδοσιακό έδεσμα της Καππαδοκίας. Σερβίρετε με ένα αρωματικό τσίπουρο σαν μεζεδάκι. | \n|
Υλικά | \nΕκτέλεση | \n
Για τους κεφτέδες
\n
|
\n
Για την κρούστα: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά. \n \nΓια τους κεφτέδες: Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχω τα χέρια μου αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνω το μίγμα πάντα με υγρασία. \nΠλάθω μεγάλους κεφτέδες και τους περνάω από το μίγμα της κρούστας. \nΤοποθετώ τους κεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 -30 λεπτά. \n \nΓια τη σάλτσα: Χαράζω σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος και τις βυθίζω σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τις βγάζω και αφαιρώ την φλούδα τους με ένα μικρό μαχαίρι. Τις κόβω κάθετα στα δύο και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ τα σπόρια και το χυμό τους. Ψιλοκόβω τη σάρκα τους. \nΖεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατεύω και αφήνω να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 30 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. \nΠροσθέτω αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Λίγο πριν αποσύρω προσθέτω τη ρίγανη. \n \nΜόλις ψηθούν οι κεφτέδες τους βγάζω από το φούρνο και τους βυθίζω στη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά. \nΣερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο. | \n
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνω με το κρασί. Αφήνω για 2 λεπτά να βράσουν τα υλικά και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτούν για 15 λεπτά.
Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά.
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχω τα χέρια μου αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνω το μίγμα πάντα με υγρασία.
Πλάθω μεγάλους κεφτέδες και τους περνάω από το μίγμα της κρούστας.
Τοποθετώ τους κεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 -30 λεπτά.
Μόλις ψηθούν οι κεφτέδες τους βγάζω από το φούρνο και τους βυθίζω στη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.
Σας ευχαριστώ!