Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γλώσσες σε κρούστα βρώμης με κυδώνια και σος ροδιού

Γλώσσες σε κρούστα βρώμης με κυδώνια και σος ροδιού
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 15 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 2 μεγάλα, ώριμα κυδώνια
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού (50 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, ψιλοκοπανισμένο
  • 2 ώριμα ρόδια (ή 1 συσκευασία έτοιμοι, καθαρισμένοι σπόροι ροδιού, που θα βρείτε κυρίως το φθινόπωρο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα καλά μανάβικα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού έτοιμο σιρόπι γρεναδίνης (θα το βρείτε σε όλες τις κάβες και σε ορισμένα καλά ντελί και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού νιφάδες βρώμης (κουάκερ) ή νιφάδες δημητριακών, (κορν φλέικς) θρυμματισμένες
  • 8 φιλέτα γλώσσας (δηλαδή τα φιλέτα από 4 γλώσσες –θα τα βρείτε κυρίως κατεψυγμένα, συσκευασμένα ή με το κιλό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Ξεφλουδίζω τα κυδώνια, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ τους σκληρούς πυρήνες με τα κουκούτσια. Στη συνέχεια τα κόβω σε μικρούς κύβους, σαν ζάρια και τους ραντίζω με λίγο από το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.

  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τους κύβους των κυδωνιών για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και τον κόλιανδρο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι ο κόλιανδρος να σκορπίσει το άρωμά του. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω κατά μέρος.

  3. Για τη σος ροδιού
  4. Με τη λαβή ενός μαχαιριού χτυπάω γύρω-γύρω τα ρόδια με «σκαστά» χτυπήματα με μέτρια δύναμη (έτσι θα ξεκολλήσουν οι σπόροι από τα εσωτερικά τοιχώματα). Τα κόβω στη μέση όπως ένα πορτοκάλι και τα «στύβω», τινάζοντας κάθε μισό κομμάτι πάνω από ένα μεγάλο μπολ, για να πέσουν τα σπόρια. Οσα δεν ξεκόλλησαν τα ξεκολλάω με τη μύτη ενός μαχαιριού, προσεκτικά, για να μην σπάσουν. Προσέχω επίσης να πετάξω από το μπολ τυχόν λευκές μεμβράνες που έπεσαν από τα ρόδια. Παίρνω περίπου το 1/3 της ποσότητας των σπόρων, τα ρίχνω στο τηγάνι με τα κυδώνια και ανακατεύω. Λιώνω τα υπόλοιπα σε μια λεπτή σήτα, πάνω από ένα κατσαρολάκι, ώστε να πέσει μόνο ο χυμός των σπόρων και όχι το σκληρό τμήμα στο κέντρο τους. Προσθέτω το σιρόπι γρεναδίνης και ζεσταίνω το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω κατά μέρος.

  5. Για τις γλώσσες
  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο, ρηχό ταψί.
    Απλώνω τις νιφάδες βρώμης σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο. Αλατοπιπερώνω τα φιλέτα γλώσσας και τα περνάω από τη βρώμη ώστε να παναριστούν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα απλώνω με προσοχή στο λαδωμένο ταψί, σε μονή στρώση. Τα ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι η κρούστα βρώμης να ροδίσει ελαφρά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
    Μοιράζω από 2 φιλέτα σε κάθε πιάτο και συνοδεύω με το μείγμα των σοταρισμένων κυδωνιών. Περιχύνω με τη σος ροδιού και σερβίρω αμέσως.

Keywords: γλωσσες σε κρουστα βρωμης με κυδωνια σος ροδιου

Σας ευχαριστώ!