Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά με πετιμεζάτη σάλτσα

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά με πετιμεζάτη σάλτσα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 6 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τα γιουβαρλάκια
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • Για τη σάλτσα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους
  • 1 λίτρο ζωμός κότας
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 60 ml πετιμέζι
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα γιουβαρλάκια
  1. Βάζω το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό. Το αφήνω να στραγγίξει καλά.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια μας, για να αναμειχθούν. Προσθέτω το στραγγισμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το γάλα, τα αυγά, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθω γιουβαρλάκια, στο μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνω, και τα αφήνω σε μια πιατέλα.

  3. Για τη σάλτσα
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτω τα ντοματάκια και πιέζω λίγο με το πηρούνι για να μισολιώσουν. Προσθέτω τον ζωμό, την κανέλα, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και το πετιμέζι και ανακατεύω. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά.

  5. Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά ώστε το υγρό μόλις που να  ανακινείται μέσα στην κατσαρόλα και βάζω προσεκτικά τα γιουβαρλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε δύο στρώσεις. Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά. Το υγρό πρέπει μόλις που να ανακινείται για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια. Τα σερβίρω με τη σάλτσα τους και συνοδεύω με πατάτες τηγανητές.

Keywords: γιουβαρλακια κοκκινιστα πετιμεζατη σαλτσα

Σας ευχαριστώ!