Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γκασπάτσο λευκό

Γκασπάτσο λευκό

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 4
Υλικά
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο μάς αρέσει), ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό μικρά και τρυφερά αγγουράκια, ξεφλουδισμένα
  • 750 γρ. άσπρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια (π.χ. σταφίδα ή άλλο λευκό), πλυμένα και στραγγισμένα + μερικές ακόμα ρώγες, για το σερβίρισμα
  • 750 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, κατά προτίμηση 2% λιπαρά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
  • λίγη πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή (αν θέλουμε), για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Βάζω το κρεμμύδι σε ένα μπολάκι, το αλατίζω και το ανακατεύω με τα χέρια, τρίβοντάς το ελαφρώς (το κάνω για να μην μαυρίσει στο τηγάνισμα).

  2. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το αλατισμένο κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό, ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

  3. Κόβω τα αγγουράκια κατά μήκος στη μέση και με ένα κουταλάκι ξύνω και αφαιρώ τα σπόρια τους. Ψιλοκόβω τη σάρκα.

  4. Βάζω τις ρώγες του σταφυλιού στο μπλέντερ και τις πολτοποιώ. Περνάω τον πολτό από λεπτή σήτα για να απομακρύνω τα φλούδια και πολτοποιώ ξανά το μείγμα. Προσθέτω το αγγούρι, το σοταρισμένο μείγμα του τηγανιού, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιώ ξανά, μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Αν θέλω ακόμη πιο βελούδινα λείο αποτέλεσμα μπορώ να ξαναπεράσω το μείγμα από τη σήτα. 

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω το γιαούρτι με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτω το μείγμα του μπλέντερ και ανακατεύω καλά με το σύρμα για να ενωθούν τα υλικά. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.

  6. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη σούπα στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά, πριν τη σερβίρω. Γαρνίρω με τις επιπλέον ρώγες σταφυλιού και πασπαλίζω με την πάπρικα.

Keywords: γκασπατσο λευκο

Σας ευχαριστώ!