Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γαρίδες σαγανάκι με ούζο

Γαρίδες σαγανάκι με ούζο
<!-- [lt_recipe name=|ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ «ΠΛΩΜΑΡΙΤΙΚΕΣ»| servings=|4| prep_time=|15M| cook_time=|10M| total_time=|30M| summary=|Ποιο «μεθυστικές» γαρίδες δεν θα έχετε ξαναδοκιμάσει. Τα αρώματα από το ούζο, το μαραθόσπορο και τη φρέσκια ρίγανη είναι μοναδικά. Το πετιμέζι θα δώσει γλύκα στις ξινούτσικες ντομάτες και θα δέσει τη σάλτσα.| print=|yes| ingredients=|Για τις γαρίδες;16 μεγαλούτσικες γαρίδες (ή 20 μικρότερες), φρέσκες ή κατεψυγμένες;40 ml ελαιόλαδο;100 ml Ούζο Πλωμαρίου;1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας;2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες;1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, κοπανισμένοι μέχρι να γίνουν σκόνη; ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη;φύλλα από 3-4 κλωναράκια, φρέσκια ρίγανη;100 γρ. φέτα θρυμματισμένη;40 ml πετιμέζι;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;Για τη μαρινάδα;30 ml ούζο Πλωμάρι;1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας;1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, κοπανισμένοι μέχρι να γίνουν σκόνη;30 ml ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα| ]Μαρινάδα: Σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνω το ούζο, το μέλι, και τον μαραθόσπορο. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι το μέλι να διαλυθεί.;Ζωμός: Πλένω, σκουπίζω τις γαρίδες και τις καθαρίζω από τα κελύφη. Βγάζω από τις μισές τα κεφάλια και τις υπόλοιπες τις αφήνω με το κεφάλι. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού (ή με μια οδοντογλυφίδα) τραβάω προσεκτικά και αφαιρώ το εντεράκι τους. Τις βάζω στο μπολ με τη μαρινάδα, ανακατεύω με τα χέρια για να βραχούν καλά και τις αφήνω για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.;Σάλτσα: Σε μία κατσαρόλα βάζω το μισό ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνω τα κεφάλια από τις γαρίδες και σοτάρω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω περίπου 500 ml νερό και αφήνω να βράσουν μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.;Ζεσταίνω ένα βαθύ αντικολλητικό γουόκ σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ούζο και το ζωμό από τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνω και βράζω μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να δέσει. Προσθέτω τη φέτα, την ρίγανη, τη σκόνη μαραθόσπορου και το μπαχάρι. Ανακατεύω, προσθέτω το πετιμέζι και αποσύρω από τη φωτιά.;Γαρίδες: Ζεσταίνω το ελαιόλαδο της μαρινάδας σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τις γαρίδες μαζί με την μαρινάδα και τις σοτάρω μέχρι να πάρουν χρώμα. Αποσύρω από τις φωτιά και τις σερβίρω αμέσως με την σάλτσα.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 10 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 55 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τις γαρίδες
  • 16 μεγαλούτσικες γαρίδες (ή 20 μικρότερες), φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml ούζο Πλωμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, κοπανισμένοι μέχρι να γίνουν σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
  • φύλλα από 3-4 κλωναράκια, φρέσκια ρίγανη
  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 40 ml πετιμέζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα
  • 30 ml ούζο Πλωμάρι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, κοπανισμένοι μέχρι να γίνουν σκόνη
  • 30 ml ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
Εκτέλεση
    Μαρινάδα
  1. Σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνω το ούζο, το μέλι, και τον μαραθόσπορο. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι το μέλι να διαλυθεί.

  2. Ζωμός
  3. Πλένω, σκουπίζω τις γαρίδες και τις καθαρίζω από τα κελύφη. Βγάζω από τις μισές τα κεφάλια και τις υπόλοιπες τις αφήνω με το κεφάλι. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού (ή με μια οδοντογλυφίδα) τραβάω προσεκτικά και αφαιρώ το εντεράκι τους. Τις βάζω στο μπολ με τη μαρινάδα, ανακατεύω με τα χέρια για να βραχούν καλά και τις αφήνω για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.

  4. Σάλτσα
  5. Σε μία κατσαρόλα βάζω το μισό ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνω τα κεφάλια από τις γαρίδες και σοτάρω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω περίπου 500 ml νερό και αφήνω να βράσουν μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.

  6. Ζεσταίνω ένα βαθύ αντικολλητικό γουόκ σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ούζο και το ζωμό από τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνω και βράζω μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να δέσει. Προσθέτω τη φέτα, την ρίγανη, τη σκόνη μαραθόσπορου και το μπαχάρι. Ανακατεύω, προσθέτω το πετιμέζι και αποσύρω από τη φωτιά.

  7. Γαρίδες
  8. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο της μαρινάδας σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τις γαρίδες μαζί με την μαρινάδα και τις σοτάρω μέχρι να πάρουν χρώμα. Αποσύρω από τις φωτιά και τις σερβίρω αμέσως με την σάλτσα.

Keywords: γαριδες σαγανακι ουζο

Σας ευχαριστώ!