Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γαλατόπιτα με ρόδι και ιβίσκο

Γαλατόπιτα με ρόδι και ιβίσκο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 50 λεπ Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500 γρ. φύλλο Βηρυτού
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • Για την κρέμα
  • 800 φρέσκο γάλα
  • 200 ml χυμό ροδιού
  • 200 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 130 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3-4 αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου
  • 50 ml νερό χλιαρό
  • 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την επιφάνεια
  • Σπόρους ροδιού
  • 10-12 μύρτιλα
  • Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
    Για την κρέμα
  1. Βάζω σε ένα μπολάκι το χλιαρό νερό και τα φύλλα ιβίσκου και τα αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να να πήξει το γάλα σε σφιχτή κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το βούτυρο, το χυμό ροδιού και τα αυγά και δουλεύω γρήγορα με το σύρμα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Τέλος, προσθέτω το νερό του ιβίσκου (χωρίς τα φύλλα), το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια) και την αφήνω να γίνει χλιαρή.

  2. Για τις γαλατόπιτες
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω την κανέλα και τη ζάχαρη. Απλώνω το πρώτο φύλλο Βηρυτού στον πάγκο της κουζίνας το βουτυρώνω και πασπαλίζω με λίγη κανελοζάχαρη. Καλύπτω με τα μισά φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη. Μεταφέρω τα φύλλα σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. Αδειάζω την μισή κρέμα και με προσοχή γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν, δημιουργώντας ένα κόθρο (στεφάνι) γύρω από την κρέμα.

  4. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Σκορπίζω λίγα φρέσκα μύρτιλα και αλείφω την επιφάνεια της κρέμας με χτυπημένο αυγό. Ψήνω τις γαλατόπιτες για 45-50 λεπτά.

  5. Αποσύρω τις γαλόπιτες από το φούρνο και τις αφήνω να κρυώσουν. Στολίζω με σπόρους ροδιού και πασπαλίζω με λίγη κανελοζάχαρη.

Keywords: γαλατοπιτα ρόδι ιβίσκος

Σας ευχαριστώ!