Πλένω και σκουπίζω τα φιλετάκια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζω οριζοντίως στη μέση, μέχρι να φτιάξω μια μεγάλη «τσέπη» στο καθένα, χωρίς όμως να τα κόψω τελείως.
Σε ένα φαρδύ μπολ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύω και βάζω εκεί τα ανοιγμένα φιλετάκια. Τα ανακατεύω με τα χέρια μου, τα απλώνω καλά στο μπολ, το σκεπάζω και το βάζω για 4 ώρες στο ψυγείο, ανακατεύοντας τα φιλετάκια πότε-πότε για να μαριναριστούν ομοιόμορφα.
Μουσκεύω τα κομμένα σύκα στο ζεστό κρασί για 1 ώρα και τα στραγγίζω, χωρίς να τα στύψω.
Βγάζω τα φιλετάκια από τη μαρινάδα και τα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανοίγω την «τσέπη» τους και μοιράζω εκεί τα μπαστουνάκια της γραβιέρας. Τα δένω με σπάγκο μαγειρικής, ώστε να μοιάζουν με ρολάκια.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 250°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί, βάζω εκεί τα ρολάκια και τα περιχύνω με τα υγρά της μαρινάδας. Γύρω τους βάζω τα στραγγισμένα σύκα. Ψήνω τα φιλετάκια για 25 - 30 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σερβίρω αμέσως, μαζί με τα σύκα.
* Τα φιλετάκια φασιανού θα τα βρείτε κατεψυγμένα, σε πακετάκια, σε συσκευασίες κενού, και η καθεμία περιέχει 6 φιλετάκια από στήθος –χρησιμοποιήστε πόσα χρειάζεστε για τη συνταγή και φυλάξτε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη, για άλλη συνταγή. Πωλούνται σε όλα τα μεγάλα ντελί και τα καλά παντοπωλεία, ενώ τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές ενδεχομένως να τα φέρουν και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Σας ευχαριστώ!