Βάζω τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Καθαρίζω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω καλά και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες των πράσων και των καρότων για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσω). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
Προσθέτω 400 ml καυτό νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μέτριου μεγέθους βαθύ ταψί. Προσθέτω το ρύζι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
Αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω το κεφαλοτύρι, βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω στο ταψί το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζω στο φούρνο. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω για 5 - 7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Οι φακές όπως και το ρύζι εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμες βιταμίνες τις ομάδας Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα.
Σας ευχαριστώ!