Print Options:

Ελιόπιτες νηστίσιμες με άρωμα πορτοκάλι

Ελιόπιτες νηστίσιμες με άρωμα πορτοκάλι
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 40 mins Rest Time: 1 hr Total Time: 2 hrs
Servings 6
Υλικά
    για τη ζύμη
  • 650-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 190 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 2 κουτ. γλυκού μπεικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ελιές θρούμπες (χωρίς το κουκούτσι), ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρντισμένα, χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνω μια λακούβα στη μέση και ρίχνω το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 5-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνω για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

  2. Για τη γέμιση
  3. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά.

  4. Για τις πιτούλες
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Χωρίζω τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλω να τα κάνω. Πασπαλίζω με αλεύρι τον πάγκο μου και τοποθετώ στο κέντρο ένα κομμάτι ζύμη. Ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο. Βάζω στο κέντρο 3-4 γεμάτες ουταλιές γέμιση και βρέχω με λίγο νερό την περιφέρεια του φύλλου.

  6. Σηκώνω τις άκρες του κύκλου φέρνοντάς τες στο κέντρο της γέμισης σκεπάζοντάς την καλά. Μεταφέρω την πιτούλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με τα υπόλοιπα υλικά.

Keywords: ελιόπιτες νηστίσιμες με άρωμα πορτοκάλι
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/eliopites-nistisimes-me-aroma-portokali/

Σας ευχαριστώ!