Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 50 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 30
Υλικά
  • 1 βαζάκι αμπελόφυλλα σε άλμη -250 γρ. –ή φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά και καταπράσινα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • Για τη γέμιση
  • ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2/3 φλιτζανιού λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι) ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την σάλτσα
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αμέσως μετά βάζω και το ρύζι. Αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και προσθέτω το πελτέ , τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού.

  2. Για τα αμπελόφυλλα
  3. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματίζω σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 4 λεπτά. Μετά τα μεταφέρω  με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια. Κατόπιν τα στραγγίσω και είναι έτοιμα για γέμισμα. Αν χρησιμοποιήσω αμπελόφυλλα σε άλμη, τα στραγγίσω καλά από το υγρό της συσκευασίας τους και τα ξεπλύνω με χλιαρό νερό.

  4. Παίρνω μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνω στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα. Επάνω στις φέτες απλώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα (με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).

  5. Για τα ντολμαδάκια
  6. Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.

  7. Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο στρώσεις. Περιχύνω με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζω με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζω τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα.

  8. Για τη σάλτσα
  9. Σε ένα μπολ ενώνω τα υλικά για τη σάλτσα και 1 φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας, που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες. Ανακατεύω καλά.

  10. Σερβίρω τα ντολμαδάκια με τη γιαουρτοσάλτσα και ξετρελαίνονται όλοι!

Keywords: ντολμαδακια γιαλαντζι

Σας ευχαριστώ!