Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτα διπλή με κιμά και γεμιστό στεφάνι με τυριά

Πίτα διπλή με κιμά και γεμιστό στεφάνι με τυριά
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 80 λεπ Total Time: 2 ώρες
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για την πίτα
  • 7-8 χωριάτικα στρογγυλά φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 2 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 200 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • κύμινο ολόκληρο, για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση με τυριά
  • 300 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι
  • 1 ώριμη αλλά σφικτή ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • Για τη γέμιση κιμά-λαχανικών
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από λάπα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
  • 2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 200 ml ζωμός κρέατος
  • 100 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση τυριών
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τη το κασέρι, τη φέτα, τη ντομάτα και την πιπεριά. Αφήνω κατά μέρος.

  2. Για τη γέμιση κιμά-λαχανικών
  3. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια ρίχνω τα μανιτάρια και τις πιπεριές και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τον πελτέ, σβήνω με το ζωμό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τη γραβιέρα, ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος.

  4. Για την πίτα
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Παίρνω το ένα απλό χωριάτικο φύλλο, το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζω σε όλη του την επιφάνεια με τη μισή ποσότητα από τη γέμιση τυριών. Τυλίγω το φύλλο από τη μακριά του πλευρά, σε ρολό, φτιάχνω δηλαδή ένα στριφτάρι. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, στο οποίο σκορπίζω την υπόλοιπη γέμιση τυριών και το τυλίγω σε ρολό-στριφτάρι.

  6. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 - 32 εκ. Απλώνω ένα στρογγυλό χωριάτικο φύλλο, καλύπτοντας καλά τα τοιχώματα και τον πυθμένα. Περιμετρικά του φύλλου βάζω τα δύο στριφτάρια, ώστε να φτιάξω ένα κύκλο γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Στον εσωτερικό του κύκλου, στο κέντρο του ταψιού στρώνω άλλα 3 στρογγυλά φύλλα. Εκεί αδειάζω τη γέμιση του κιμά και την απλώνω ομοιόμορφα. Σκεπάζω με άλλα 3 στρογγυλά φύλλα μόνο τη γέμιση.

  7. Αλείφω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζω μόνο το στεφάνι με τα τυριά με ολόκληρους σπόρους κύμινου.
    Την ψήνω για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

Keywords: διπλη πιτα κιμα γεμιστο στεφανι τυρια

Σας ευχαριστώ!