Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζάνια από το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη και τα κεράσια αφού τα έχω κόψει (δεν χρειάζεται να αφαιρέσω τα κουκούτσια). Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Αδειάζω το κρύο μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζω να βγάλω όσο περισσότερο ζωμό μπορώ.
Σε μια κανάτα βάζω το υπόλοιπο νερό, το ζωμό, το χυμό λεμονιού. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει. Προσθέτω κεράσια, φέτες λεμονιού, λίγα φύλλα βασιλικού και παγάκια.
Σας ευχαριστώ!